Konst/kultur

Titel: Skulpturgrupp i brons (5 enheter)

Konst/kultur

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Titel:Skulpturgrupp i brons (5 enheter)
Konstnär:Karl Göte Bejemark (1922–2000)
Teknik/material:Brons på järnsocklar
Fotograf:Sandvikens konsthall
Placering:Hyttgatan 18

Vid Hyttgatan möts vi av fem smala järnsocklar som står utplacerade på olika vis.Några av socklarna står placerade mer i förgrunden medan de övriga är satta bakom. Detta skapar en scenisk känsla och en lek med djup och perspektiv.

Uppe på socklarna finner vi olika skulpturer; i förgrunden möter vi en maskulin reslig, lång gestalt iklädd en lång rock. Vi möter även en betydligt mindre figur ståendes bredvid en cykel.

I bakgrunden ser vi en mindre gestalt ståendes på någon form av trappa. Det finns även en mer abstrakt gestalt som är placerad i profil. Därtill pryds en sockel av ett fyrkantigt plakat av något slag som kan tyckas diffust för en utomstående betraktare.

Skulpturgruppen refererar nämligen till lokala kännetecken och personer; vi möterden Sandvikenfödde poeten Stig Sjödin, en ungdom från Sandvikens bryggeri med sin cykel, ännu en ungdom på en brukslängas brotrapp, ungdomsbutikenHollywoodoch sist men inte minst ”Årsundajätten” som sades vara 218 cm lång.

Skulpturgruppen är utförd av skulptören Karl Göte Bejemark från Storvik som under sin livstid skapade ett antal offentliga verk – ofta med humoristisk underton. Ett av dem är skulpturenHumorvid Slussen i Stockholm.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Konst/kultur Konst/kultur

Kontakt

Adress

Sandvikens kommun 026-24 00 00 medborgarservice@sandviken.se

Är det något som inte stämmer på denna plats? Skicka ett mail till Medborgarservice och beskriv vad som behöver åtgärdas. Bifoga gärna en bild vid behov.

E-postadress

Medborgarservice

medborgarservice@sandviken.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen