Vandring

Tre toppar vandringsled, Rättvik

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 7.5 km
  • Tid 4 tim
  • Svårighetsgrad Röd - krävande

Åtgärder

Beskrivning

Leden sträcker sig utefter bergskammen ovanför Rättviks slalombacke och passerar utsiktsplatserna vid Hedsåsberget, Lerdalsberget och Hökolsberget. Det är magnifika utsikter över bland annat Siljan, Ljugaren, Rättviks samhälle och flera Rättviksbyar!

Vandringsleden passerar också naturreservatet Dalen (Vitsippsdalen) med härlig flora och rikt fågelliv!

Hedsåsberget och Lerdalsberget: Efter cirka 2 km vandring uppåt längs körvägar och stigar i skogen når du Hedsåsberget. Från toppen, som ligger straxnorr om leden, kan du blicka långt norrut över Rättviks kommun. Du kan från höger till vänster se sjön Ljugaren, Gärdsjöbyarna, Boda kyrkby med den vita kyrkan på höjden, Östbjörka, Backa och Västberg.

Följ stigen nerför berget till en skogsbilväg. Där skogsbilvägen tar slut i en vändplan tar du höger in på en vacker skogsstig som för dig till Lerdalsbergets topp. Här, från toppen av slalombacken, har du magnifik utsikt mot Siljan och de blånande bergen. Du ser Rättvik och Vikarbyn från ovan och kan skönja formen av Siljansringen, den ringformiga sänka som bildades när en meteorit slog ner för cirka 377 miljoner år sedan.

Hökolsberget och Dalen: Cirka 700 meter söder om Lerdalsberget tar en liten stig dig in i en gammal granskog som är cirka 200 år. I den mörka skogen finns träd av alla åldrar och fallna trädstammar ligger kvar i mossan och förmultnar. På toppen av Hökolsberget finns en öppen plats lämplig för en fika-paus. Turen går sedan nerför berget genom den gamla skogen. Så småningom omges du av lövskog och kommer fram till en bäckdal som kallas Dalen. Byn Lerdal har fått sitt namn av platsen. De forna öppna markerna runt bäckdalen har växt igen med lövskog. På våren täcks marken av vitsippsmattor och fågelsången är intensiv. Dalen är ett populärt tätortsnära naturområde och används av skolor, friluftsorganisationer m fl. Gå sedan längs byvägarna åter till start-platsen.

Mer om Rättviks geologi och natur hittar du på Naturmuseet i Rättviks kulturhus.

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring
  • Rundslinga Rundslinga

Fakta

Börja vandringen nere vid slalombackens nedre parkering. En skylt visar var leden börjar. Leden är en "rundslinga" så du väljer själv vilket håll du vill vandra. Leden är markerad med orange färg på träd och stolpar. Utsiktspunkterna ligger ibland strax bredvid leden. Rejäla skor rekommenderas då du bitvis går på små stigar. Vill du gå en kortare tur (drygt halva rundan) kan du avsluta vid slalombackens topp och följa stigen utför backen till startpunkten.

Underlag

Kuperad skogsterräng.

Parkering

Vid värmestugan Rättviks Slalombacke.

Hitta hit

Från Rättviks centrum följ skyltning mot Rättviksbacken (Slalomvägen). Leden startar vid slalombackens nedre parkering.

Kontakt

Adress

+46 (0)248-700 00

E-postadress

Rättviks kommun

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner