Vandring

Siljansleden, Björntjärn - Åsengården

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 23.8 km
  • Svårighetsgrad Blå - medel

Åtgärder

Beskrivning

Björntjärnskojan ligger i Mockalbergets naturreservat och här i närmaste omgivningarna finns fin naturskog att uppleva. Vandringen vidare mot Åsengården leder främst genom skog på stigar som emellanåt inte är så breda. Längs vägen passerar man "Fäbodrundan", en tur som går ner till Skallskogs levande fäbodar.

Vidare ner mot Brasjön passerar man Högsvedjans och Norrskogs fäbodar. Vid Brasjön finns goda rastmöjligheter med både rastbord och slogbod för tak över huvudet. Sjön är grund och blir tidigt varm så ett bad kanske kan passa.

Från Brasjön bär det det av uppför mot Klockarberg och den som vill göra en extra tur kan ta en sväng upp genom byn och upp på Klockarberget. Sedan blir det skogsvandring till Jobsarbo fäbodar och vidare mot Kollsjön där det finns en slogbod. Från Kollsjön är det åter skogsvandring en bra bit tills det går uppför till Hjulbäcksåsen. Längs vägen passerar men ytterligare en slogbod där man kan rasta.

Hjulbäcksåsen är ett högt beläget fäbodställe och med vidsträckta vyer över nejden och den uppmärksamme kan upptäcka flera kyrktorn som sticker upp! Nästa delmål är den mycket speciella slogboden vid Svarttjärn och här finns också badmöjligheter.

Efter Svarttjärn vandrar man in i Mora kommun och sista biten är det uppför genom skogen till Åsengården och ny vidsträckta vyer.

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Fakta

Siljansleden är en vandringsled i skogarna runt hela Siljan och Orsasjön. Leden följer främst gamla fäbodstigar, längs sjöar, över myrar och upp på berg. Många av fäbodarna är högt och vackert belägna, där det är höjdskillnader på över 400 meter. På många ställen belönas ansträngningen i uppförsbacken av hänförande vyer över Siljan och nejden.

Leden är märkt med orange färg samt vägvisningskyltar. Rast- och lägerplatser finns anordnade på lämpliga avstånd. Leden går till stor del i obebodd terräng och för längre turer är det nödvändigt att vara väl utrustad.

Kontakt

Adress

Telefon: 0247-80000

E-postadress

Kundtjänst

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner