Naturreservat

Gyllbergen

Naturreservat

5 av 5 stjärnor 5,0 (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Gyllbergen är Borlänges största naturreservat. Med sin vackra natur och sitt snösäkra läge, nära 500 meter över havet, lockar reservatet till sig många längdskidåkare. Här är platsen där du hittar tystnaden och, om du har tur, lospår i snön.

Vid Gylle fäbod står tallar som är 250 år gamla. Tidigare fanns grov timmerskog ända upp på Gyllbergets högsta höjer, men i mitten av 1800-talet kalhöggs området och höjdläget på nästan 500 meter över havet har gjort att ny skog har haft svår att växa upp. Idag liknar naturen med sina förkrympa björkar istället lågfjällsterräng, till lycka för alla skidåkare som erbjuds 70 km preparerade leder. En speciell sevärdhet i reservatet är förkastningen Dragbergsgatan, väster om Dragsjön.

På grund av den höga höjden och det tunna jordlagret är floran fattig, men tolta och kambräken är två lite ovanligare kärlväxter. Trana, grönbena, kungsörn och hökugglor har observerats. Förekomst av lo, björn, varg och järv gör området till det sydligaste med alla de stora rovdjuren. Vid Gylle fäbod, Prästbodarna, Dragberget och vid sjön Gomen finns raststugor som är öppna året om. Det finns även vindskydd utplacerade på olika platser i området. Reservatet förvaltas av Länsstyrelsen

Länkar

Aktiviteter och faciliteter

  • Friluftsområde Friluftsområde
  • Naturreservat Naturreservat

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering
  • Nära toalett Nära toalett

Parkering

Parkering vid Gyllfäbodarna.

Hitta hit

Från Borlänge centrum kör man riksväg 50 mot Ludvika sväng av på Landsvägen mot Gyllbergen (skyltat).

Kontakt

E-postadress

Jakob Wallin

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner