Vandring

Kyrkbytjärn runt

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 3.0 km

Åtgärder

Beskrivning

Kyrkbytjärn runt är en tre kilometer lång vandringsled i vacker miljö. Här går du både genom tät lövskog och ett öppet landskap med åkrar och betesmarker. Långa sträckor har du dessutom fin utsikt över tjärnen med sitt rika fågelliv. Det går bra att ta med barnvagnen runt och höjdskillnaderna är små. Förutom en kort bit på asfalt söder om tjärnen är underlaget stig eller grusväg.

Du hittar flera fina rastplatser längs leden. Den första, om du går medsols, är ett vindskydd med eldplats invid vattnet på tjärnens västra sida. På sjöns östra sida ligger ett fågeltorn gömt ute i vassen. Både uppe i tornet och nedanför finns bänkbord och fikamöjligheter. Lite längre fram längs stigen ligger dessutom en rastplats vid en gammal lada.

Fåglarna stortrivs i Kyrkbytjärn, men du kan också spana på fisk här. Där Kyrkbytjärn rinner ut i Vikasjön har Falu kommun nämligen skapat ett omlöp för att fisk ska kunna ta sig upp i tjärnen även när det är lågt vatten i Vikasjön. Störst chans att se fisk är fina vårkvällar när de simmar upp i Kyrkbytjärnen för att leka och fortplanta sig.

Missa inte heller chansen att göra en kort avstickare från leden och gå ut på Gramsängs udde. Det är en rullstensås som skyddats som naturreservat. Längst ut på udden har du fin utsikt över vattnet.

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring
  • Löpning Löpning

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering
  • Nära kollektivtrafik Nära kollektivtrafik
  • Barnvagnstillgängligt Barnvagnstillgängligt

Fakta

Vandringsleden är markerad med träskyltar. Symbolen för leden är en flygande kärrhök.

Ansvarig för leden är Falu kommun.

När det är extra blött ute kan det bli lerigt på vissa partier av stigen. Oavsett väder går det dock alltid att ta sig fram med barnvagn från parkeringen och fram till vindskyddet på sjöns västra sida.

Kommunikationer

Buss mellan Falun och Vika. Den närmaste hållplatsen heter Vika kyrka och ligger bara några hundra meter från vandringsleden.

Hitta hit

Till Kyrkbytjärn kommer du enkelt genom att antingen köra eller ta bussen till Vika. Sväng av vid kyrkan och följ vägen nedför backen. Parkering finns sedan på höger sida av vägen, strax efter att du passerat bäcken som förbinder Kyrkbytjärn med Vikasjön och Runn.

Kontakt

E-postadress

Kontaktcenter Falu kommun

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare eller till ansvarig förvaltare.

Recensioner