Fritt att vistas i skog och mark - men vissa restriktioner gäller fortfarande. Här hittar du information gällande afrikansk svinpest.

Läs mer

Allemansrätten

Du får gå, jogga och cykla fritt i skog och mark, så länge du inte orsakar skada, men det är inte tillåtet att gå över åkrar med växande gröda, över planteringar eller annan mark som kan ta skada. Att ta vägen över annans tomt är inte heller tillåtet. På en tomt har de boende rätt att få vara i fred och att passera över tomten kan betraktas som hemfridsbrott.

Är det tillåtet att tälta?

Det är tillåtet att tälta i naturen så länge du inte stör eller förstör, men vill du tälta längre än en natt, om ni är en stor grupp eller om du vill tälta i närheten av ett boningshus bör du fråga markägaren om lov.

Är det tillåtet att elda?

Att göra upp en liten lägereld går bra, men det är förbjudet att elda när det är torrt och finns risk för att brand kan sprida sig. Råder eldningsförbud får du inte ens elda i iordninggjorda eldstäder eller använda stormkök. Du ska tänka på att göra upp eld på en säker plats och att aldrig elda direkt på klipphällar. Klipphällarna spricker lätt sönder, en skada som inte går att reparera. Tänk också på att släcka eld och glöd ordentligt.

Är det tillåtet att bryta kvistar från träd och buskar?

Du får plocka grenar, kottar och pinnar på marken som bränsle till elden, men inte kvistar, grenar, bark eller näver från växande träd. Du får heller inte skada träd och buskar på annat sätt. Du får plocka vilda bär, blommor och svamp, men inte på tomter och i planteringar. Fridlysta växter får inte heller plockas. Tänk på att leden passerar genom naturreservat och där kan speciella regler gälla.

Är det tillåtet att gå igenom en inhägnad hage?

Att passera genom en hage är tillåtet, men glöm inte att stänga grinden efter dig. Och du, stör inte djuren!

Är det tillåtet att fiska?

Det är tillåtet att fiska fritt med handredskap, som metspö eller kastspö, i Sveriges fem största insjöar, Mälaren, Vänern, Vättern, Hjälmaren och Storsjön, och vid kusterna. Undantaget är laxfiske vid Norrlands- kusten. I övriga sjöar krävs nästan alltid fiskekort eller annat tillstånd.

Är det tillåtet att ha med sig hund?

Hundar får följa med ut i skogen, men de måste hållas kopplade i naturen mellan 1 mars och 20 augusti. Då är djurlivet som känsligast och många djur har sina ungar.

Är det tillåtet att cykla?

Det är inte förbjudet att cykla, men det är inget vi uppmuntrar. Bruksleden är en led för vandring och inte anpassad för mtb-cykling. Tänk på att leden passerar genom naturreservat och där kan speciella regler gälla.

Är det tillåtet att rida?

Att rida i skog och mark ingår i allemansrätten, men det är bara tillåtet om du inte orsakar någon skada. Särskilt under vår och höst då marken är blöt och mjuk gäller det att välja rätt väg. Att rida på vandringsleder, motionsspår och andra iordninggjorda stigar är inte att rekommendera då de upprättats för ta sig fram till fots.

Vi är flera som samsas på samma plats

Visa hänsyn till varandra. Vi har olika sätt att färdas på samma plats.

Hur gör man med skräpet?

Ta med dig en påse så du kan samla ihop förpackningar och matrester och ta med dig det hem. Det du bär med dig ut bär du också med dig hem. Natur och skräp hör inte ihop. Vi är här på naturens och djurens villkor. På naturvårdsverkets hemsida kan du läsa mer. Matrester ska inte lämnas kvar. Tänk på spridning av sjukdomar, exempelvis svinpest. Gräv inte ned matrester.

Är det tillåtet att köra motorfordon?

Det är förbjudet att köra med motorfordon i terrängen. Det är inte heller säkert att du får köra på alla skogsbilvägar och enskilda vägar. Respektera skyltar som förbjuder bilkörning. De finns där av en anledning. Innanför tättbebyggt område är det inte tillåtet att parkera i terräng. Utanför tättbebyggt område går det bra att parkera ditt fordon direkt intill vägen, så länge du inte hindrar trafiken.

Kontakt

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen