Norra Vätterns skärgård

Bilder

 • Grön kajak på Vättern
  Paddlare på Vättern
  Foto: Kersti Beck Larsson

Vill du uppleva turkost vatten? Ha siktdjup som får det att hissna i kroppen? Simma i dricksvatten? Det kan du uppleva i Norra Vätterns skärgård.

Här finns över 250 öar, holmar och skär de allra flesta inom naturreservatet Norra Vättern eller Ekopark norra Vättern. Det betyder att skärgården innehåller stora naturvärden och ett rikt djurliv. Av den anledningen är det bara på vissa öar som det är tillåtet att övernatta och där finns även dass och eldstäder som förses med ved. För så är det ju i ett naturreservat - man får inte övernatta eller plocka pinnar och grenar för att göra upp eld och absolut aldrig direkt på en klippa.

Bästa sättet att uppleva skärgården är i kajak eller på SUP då kommer man helt nära stränderna och kan uppleva närheten till det klara vattnet. Att tänka på är att Vättern är en lynnig sjö som snabbt kan blåsa upp och skapa krabba vågor som gör att man får söka lä eller ta en extra paus på en ö. På två av öarna finns det vandringsleder: Stora Aspön med ca 2,5 mil vandringsleder som är markerade med blå färg och Grönön med tre kortare rundor.

På Grönön finns även bryggor och grillplatser som är tillgängliggjorda för den som har svårt att gå på klippor och knöligt underlag.

Vill du kan du hyra kajak i Olshammar där det också är enkelt att lägga i sin kajak vid båtrampen. Det finns också guider som kan berika din tur än mer.

Efter avslutad tur kan det vara fint att hitta ett ställe att äta på eller övernatta i en bekväm säng. Det kan vi på VisitAskersunds Turistinformation ge dig tips på.

Kategorier

 • Vandring Vandring
 • Paddling Paddling
 • Fiske Fiske
 • Guide Guide
 • Kajakbrygga/Strandhugg Kajakbrygga/Strandhugg
 • Naturreservat Naturreservat

Kontakt

Adress

Besök vår webb visitaskersund.se

E-postadress

VisitAskersund Turistinformation

info@visitaskersund.se

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen