Vårvandra vid Vättern eller Tiveden

Bilder

  • Tall i förgrunden av Vättern
    Utsikt från Hargemarken
    Foto: Kersti Beck Larsson

Våren är vandringens tid!

Funderar du på vad du ska göra under våra lite längre helger under våren? De är ofta välkomna avbrott i vardagen. Ett tillfälle att smita iväg och uppleva våren med hela dess intensitet.

Runt norra Vätterns skärgård finns flera fina reservat som har vandringsleder helt sjönära. En del välkända andra dolda pärlor. Ett av våra mest kända är Harge uddar med sitt vindskydd högt uppe på en klippa med hela Vättern nedanför. ditt hittar många. Ett mer okänt är Hargemarken, då får du parkera vid Hargebaden och gå en liten bit innan du kommer in på stigen som är tydlig men omarkerad. Ta med dig matsäck och följ stigen längst vattnet, du passerar ett sommarhus och det gör du ju givetvis med respekt för ägarna. I södra delen av naturreservatet finns "Fläskkyrka" en dramatisk grotta som ligger i sluttningen mot Vättern. Ja du hittar fler naturreservat längst Vätterns stränder. Alla med sina egna regler så det är klokt att läsa på innan var och om man får elda till exempel.

Söker du storskogen? Tiveden så här års speciellt på morgonen när solen lyfter över trädtopparna eller kvällen i skymningen är de absoluta bästa tiderna för ett besök. När solen är tillräckligt högt över horisonten börjar fåglarna sjunga, dofterna är extra starka av våren. Så mysigt att duka fram frukosten och kanske ha en sovsäck med och sova lite frukost direkt på marken. Att ta sig ut på någon av Tivedens nationalparks leder så här tidigt gör att vildmarkskänslan är extra stark.

Eller varför inte avsluta kvällen vid Getaryggen och Bosjön. Vid Bosjön finns det ett fint vindskydd med grillplats alldelses vid Bergslagsleden.

Vill du ha tips om boende, matställen eller fler dolda pärlor, hör av dig till oss på VisitAskersunds turistinformation - vi hjälper dig med ditt nästa äventyr!

Kategorier

  • Naturreservat Naturreservat
  • Vandring Vandring
  • Nationalpark Nationalpark
  • Utsiktsplats Utsiktsplats

Kontakt

Adress

Besök vår webb visitaskersund.se

E-postadress

VisitAskersund Turistinformation

info@visitaskersund.se

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen