Hösten är vandringens tid!

Bilder

  • Stig med höstlöv i skog
    Höstvandringsstig foto: Lea Rauch

Höstskog doftar så gott. Stillheten och färgerna vare sig solen skiner eller grådiset omfamnar oss skapar ett lugn. För mig är vandring i hösten bland det bästa jag vet. Kanske hittar jag några lingon, lite kantareller eller andra matsvampar längst stigen. Så här års väljer jag mjuka skogsstigar om det är en grådisdag. Hällarna längst Vätterns stränder blir lätt lite hala och risken att halka lockar föga.

En skogsvandring som jag gillar är Snårsjöleden utanför Åsbro i norra kommundelen. Där går stigen i en gammal kulturbygd med rester av vardagslivet i form av husgrunder och stengärdesgårdar. Leden passerar Snårsjön med fin rastplats uppe på en höjd.

Även Snavlunda och Tjälvesta ängar erbjuder en fin färgprakt i ett lättgånget landskap där inlandsisen en gång stannat upp och det bildats flera mjuka sandkullar och några mindre sjöar. I kulturlandskapet är sikten vid och färgerna från lövträden skiftande.

Väljer jag Tivedens leder blir det nog med utgångspunkt vid Röa Broa och Långsjöleden, en tidig morgon möter mig dimman över sjön och sveper in mig i en mjuk trolsk stämning. Leden är inte lika vältrampad som i nationalparken och går även i mer brukad skog. Men rastplatsen i bortre änden av sjön är så fin så det är värt vandringen.

Tiveden är så mycket mer än Nationalparken men för att hitta pärlorna krävs en bra karta och viss lokalkännedom - kartan hittar du på bokhandeln vid torget och vår Turist- & besöksnäringspersonal kan ge dig personliga tips.

Kategorier

  • Promenad Promenad
  • Vandring Vandring

Kontakt

Adress

Besök vår webb visitaskersund.se

E-postadress

VisitAskersund Turistinformation

info@visitaskersund.se

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen