Naturnära övernattningsplatser för husbilar

Bilder

Besöksnäringsföretagare och VisitAskersund såg behovet och funderade på idén. Tillsammans skapades underlaget för vad som skulle bli Leaderprojektet Naturnära övernattningsplatser. Under fem månader har projektet pågått och ”Sverige, vi har ett resultat”.

Intresse för naturturism ökar. Många vill uppleva skogen och sjöarna. Vandra, cykla, paddla, bada och fiska och samtidigt njuta av god mat på unika restauranger, bo bekvämt och känna friheten i naturen. Vad blir det? Det blir husbils- och husvagnsturism och allt oftare fricamping.

Frågan ställdes om det skulle gå att skapa möjligheter till fricamping men under ordnade former.

För att skydda naturen, behålla integriteten för markägare och ortsbor, undvika konflikter och samtidigt välkomna besökare. Skulle det gå att göra naturnära övernattningsplatser, en plan yta där enkelhet råder?

Markägare, föreningar, privatpersoner, företagare inom besöksnäringen och andra har i stort varit positiva till idén. Många har bollat tankar och funderingar, några har sagt att de burit på samma tanke och andra att de vet den perfekta platsen. Frågor har ställts om regler, bygglovsbehov, konkurrens, strandskydd, sophantering och mycket mer. Arbetet kring just bygg- och strandskyddsreglerna blev en nöt att knäcka men det lyckades.

Det ska erkännas att coronapandemin har påverkat projektet, främst problematiken kring att inte kunna ha fysiska möten i den utsträckning som var tänkt. Men inte värre än att det gick att genomföra. Resultatet? Tre Naturnära övernattningsplatser står redo inför säsongen 2021.

Byarådet i Närkesberg hälsar välkommen till Bergsgården med plats för sex husbilar/husvagnar.

Området bjuder på närhet till skog och bad, matställen och gårdsbutiker. Inom cykelavstånd finns naturreservaten Kopparbergs äng och Hjärtasjöns skärgård och från Storsjön går kanotled till Övre Grytsjön. Förbi övernattningsplatsen går också nya cykelleden Lerbäckstrampen.

Tivedens hembygdförning erbjuder fyra fordonsplatser i Dammtorp.

Mitt i Tivedens djupa skog och strax intill Lomsjön. Här finns vandringsstigen runt Mövattnet och Kråksjön och cykelleden Stora Vargleden som, om man vill, kan leda hela vägen till Fagertärns röda näckrosor. Kanotleden från Bosjön och närheten till både Sannerud med lanthandel och matställen och till Tivedens nationalpark.

Genom hembygdsförening skapades kontakten till en tredje övernattningsplats.

I Stora Mosshult har EFS Missionsförening sitt missionshus.

”Visst kan de få komma och stå på vår mark om de vill”, var svaret när frågan om övernattningsplats ställdes. Mycket vackrare utsikt är nästan svår att få, över levande landsbygd med gärden och gårdar. Nära till badsjöar och fiskevatten, en fin grillplats, skogen in på husbilsknuten och naturreservatet Kråksjöåsen och Tivedens nationalpark en halvtimme eller mindre bort. Ledord för platserna har varit frihet, enkelhet och välkomnande.

Övernattningsplatserna är inte bokningsbara, finns det en plats ledig är man välkommen att övernatta.

Servicen är minimal, föreningarna jobbar ideellt och en eventuell inkomst går till att täcka omkostnaderna. Så här långt har projektet lyckats. Resultatet på sikt visar sig tidigast framåt hösten. Men tron och förhoppningen är att det ska leda till mer. För intresset för att göra övernattningsplatser är större än de tre första. Men ibland måste tanken ligga till sig, bitarna falla på plats och så vill man kanske se om det kommer att gå.

Askersund och Laxå har genom projektet, som finansierats av Leader Mellansjölandet och Jordbruksverket, lanserat en helt ny produkt som några nappade på och vill erbjuda vidare. Nu hoppas vi på husbils- och husvagnsturisterna och sommaren 2021 i första hand.

2021-03-31. Projektledare: Lillian Andersson. Ansvariga: VisitAskersund

Kategorier

  • Bärplockning Bärplockning
  • Naturreservat Naturreservat
  • Fiske Fiske
  • Cykling Cykling
  • Vandring Vandring
  • Ställplats för husbil Ställplats för husbil

Kontakt

Adress

Besök vår webb visitaskersund.se

E-postadress

VisitAskersund Turistinformation

info@visitaskersund.se

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen