Bilder

4 Dagar Äventyr i Blekinge Arkipelag | Ronneby - Järnavik - Karlshamn

Upplev ett 4 dagars äventyr i Blekinge Arkipelag! Paddla kajak, vandra och cykla genom Blekinges sagolika skärgård och kustområde och övernatta på historiska boenden.

Dag 1 - Ronneby Brunnspark

Om ni startar äventyret i Ronneby finns det möjlighet att checka in på hotellet och B&B Villa FloraViola eller på Ronneby Vandrarhem och B&B som båda är beläget i Brunsparken då ni får tid att upptäcka kulturreservatet Ronneby Brunnspark.

Passa på att promenera genom den japanska trädgården eller rosenträdgården, eller om ni är ute efter en mer aktiv upplevelse kan ni besöka äventyrsbadet eller spela minigolf eller tennis. Eller varför inte promenera den 4.1 km långa leden Hälsans stig som går längs Ronnebyån.

Ni kan sedan avsluta dagen på Café Mandeltårtan där ni kan äta en 2-rätters middag.

Café Mandeltårtan och Villa FloraViola
Café Mandeltårtan och Villa FloraViola

Dag 2 - Vandring - Ronneby till Järnavik

Börja dagen med en härlig frukost och gör er redo för dagens äventyr. Det finns möjlighet att ta med ett lunchpaket om ni väljer att fortsätta med en dagsvandring mot Järnavik.

Vandringen börjar sedan längs Blekingeleden etapp 9. Leden är orange markerad och sträcker sig totalt 21 km från Ronneby Brunn till Järnavik. Turen kommer ta er genom en historisk miljö och ett kustlandskap av skog och hav.

Då vandringsleden går via Svalemåla och Järnaviksfjorden har ni möjlighet att övernatta på olika boenden. Exempelvis kan ni ta in på Svalemåla Stugby som erbjuder två olika typer av hus som ni kan välja mellan eller varför inte campa vid Järnaviks Camping.

Alternativt när ni når hamnen vid Järnavik kan ni checka in på Pensionat Järnavik där ni kan ta del av en 2-rätters middag och vila ut efter dagsvandringen.

Pensionat Järnavik
Pensionat Järnavik

Dag 3 - Kajakpaddling

Nu är det dags att paddla kajak! Vid Paddelkompaniet som är beläget intill Pensionat Järnavik kan ni hämta ut kajakutrustningen 09.30 - 10:00 och ta del av väsentlig information och instruktioner kring säkerhet, utrustning och kartor. Ni kan nu börja paddeläventyret och utforska den fantastiska havsmiljön i Blekinge Arkipelag.

Tänk på att välja paddelled som är anpassad efter väder och vind. Exempelvis Lilla Järnviksrundaneller Tjärörundan är perfekt för nybörjare och går mer inomskärs. Om ni ville hellre paddla lite längre och mer utmanande är Kajakled Matvik - Järnavik ett bra alternativ.

Järnaviks skärgård omfattar flera fina vikar och öar som är värda att upptäcka, även i Hällaryds skärgård finner ni flera öar som Bockö, Östra Bockö och Tärnö. När ni är nöjda med paddlingen återvänder ni till Paddelkompaniet där ni senast 18.00 återlämnar utrustningen.

Dag 4 - Järnavik till Karlshamn på cykel

Redo för ett nytt äventyr på cykel? Både Pensionat Järnavik och Svalemåla Stugby erbjuder cykeluthyrning med tillkommande utrustning.

Påbörja sedan cykelfärden från Järnavik mot Karlshamn. Den 28 km långa cykelled är omarkerad så ta hjälp av appen ARK56 eller använd en karta över ARK56 för att följa rätt väg. Cykelturen kommer sedan ta er genom kustlandskap med havsutsikt, skog och odlingslandskap.

Passa på att ta en liten avstickare vid Åryd på 3.3 km till Eriksberg och upptäck vilt- och naturparken och naturreservatet Eriksbergs Stränder.

Cykelled längs ark56
Cykelled längs ark56

När ni sedan anländer till Karlshamn så finns det möjlighet att lämna tillbaka cykelutrustningen då Pensionat Järnavik kan möta upp er på plats. Äventyret är nu över och ni kan åka vidare med tåg eller buss vid Karlshamn resecentrum.

Hos Paddelkompaniet är det möjligt att boka hela turförslag som ett helt färdigt paket. För mer information besök gärna Paddelkompaniets hemsida.

Kontakt

Adress

Blekinge Arkipelag Kurpromenaden 4 372 36 Ronneby

E-postadress

Team ARK56

team@ark56.se

ARK56

ARK56

Öppna detta i appen