Buss eller tåg? Hur du enkelt använder kollektivtrafiken för att minska ditt klimatutsläpp

Bilder

  • Blekingetrafiken
    Blekingetrafiken
    Foto: Blekingetrafiken

Vår vision är att Biosfärområde Blekinge Arkipelag blir en hållbar destination för natur- och kulturturism. I varje satsning vi gör inom ARK56 gör vi det med minsta möjliga påverkan på naturen och miljön, både i Blekinge Arkipelag och för hela planeten.

Är du nyfiken på att veta hur du kan stödja oss att minska klimatpåverkan?

Vi vill hjälpa dig att göra det så lätt som möjligt att göra klimatsmarta val. Här har vi sammanställt några möjligheter.

Res hit kollektivt

- Turism står för 5% av världens klimatutsläpp. Största påverkan har resan till turistdestinationen och då är det såklart beroende på vilket färdmedel vi väljer, säger Erik Lundberg, forskare från Göteborgs Universitet.

Utsläpp av olika transportslag, föredrag Erik Lundberg, Göteborgs Universitet, 2023-02-01
Utsläpp av olika transportslag, föredrag Erik Lundberg, Göteborgs Universitet, 2023-02-01

Stor betydelse har också avstånden på resan. Gör den mer klimatsmart genom att byta transportmedel och/eller byta till en närmare destination, till exempel semestra i Sverige. Med tåget når du enkelt våra största nav i Sölvesborg, Karlshamn, Ronneby och Karlskrona. Det finns även ett natttåg från Hamburg till Malmö - därifrån reser du inom 1,5h till våra västligaste nav i Sölvesborg.

Beräkna resans klimatutsläpp enkelt under Klimatsmartsemester.se

Ta dig runt - kollektivt

När du väl har kommit till Blekinge är det relativt enkelt att nå de flesta av våra upplevelser med kollektivtrafiken. Alla nav nås med buss eller båt och därifrån kan du ta dig vidare med båt, fot, cykel eller kajak. När du klickar på de olika nav i kartan vid denna artikel och sedan på "mer information" se du direkt var hållplatserna ligger.

I mobilapplikationen när du väljer filter "kollektivtrafik" hittar du alla hållplatser som ligger nära lederna och naven.

På de flesta båtarna och på tåget kan du ta med din cykel.

Ta dig till alla ställen - utan egen bil

Hittar du inte en bussförbindelse - välj närtrafik.

Om det inte finns bussförbindelser till den platsen du vill ta dig eller vid den tiden du behöver det finns det annan option där du bara betala samma pris som för buss. Närtrafiken tar dig till så kallade "målpunkter" där du sedan lätt kan ta kollektivtrafik vidare. Öppen närtrafik kan nyttjas alla dagar mellan klockan 8–18 av de som uppfyller något av dessa två krav:

  • Adressen du reser till eller från ligger mer än en kilometer (närmaste gångväg) från en hållplats. (Viktigt: du behöver en adress, ta närmaste företag/ besöksmål/ hus på kartan)
  • Hållplatsen ligger närmare än en kilometer, men trafikeras endast av högst två dubbelturer mellan klockan 9–17.

Mer information och bokning på Blekingetrafikens hemsida under närtrafik.

Du är här nu och DU är viktig för oss - tillsammans gör vi omställningen till en regenerativ generation!

Källa:

Klimatsmartsemester.se, Göteborg Universitet

Kategorier

  • Kollektivtrafik Kollektivtrafik

Kontakt

Adress

Blekinge Arkipelag Kurpromenaden 4 372 36 Ronneby

E-postadress

Team ARK56

team@ark56.se

ARK56

ARK56

Öppna detta i appen