Park narodowy

Töfsingdalen nationalpark

Park narodowy

0 z 5 gwiazdek — (zobacz recenzje)

Akcje

Opis

Stort, orört och vilt. Långt bort från vägar, människor och civilisation ligger Töfsingdalens nationalpark. Det här är silverfurornas och stillhetens land. Från Hovdens topp kan du blicka ut över urgamla tallar i ett väldigt blockhav.

Töfsingdalen är ett svårtillgängligt blockhav utan stigar. Det gör parken till en av Sveriges minst besökta nationalparker, men desto mer spännande för fågel- och djurentusiaster. Kring Töfsingsåns brusande vattnen finns en urskog av gran omgiven av en djungelliknande växtlighet med ståtliga ormbunkar och högt gräs.

Obs! Vädret i fjällen kan bete sig nyckfullt och oberäkneligt. Planera därför din vistelse väl i förväg. På Fjällsäkerhetsrådets webbplats får du information om rådande väderlek och tips om utrustning.

Działania i udogodnienia

  • Park narodowy Park narodowy

Wskazówki dojazdu

Nationalparken ligger i Älvdalens kommun, mitt i Långfjällets naturreservat. Töfsingdalen är en av de mest otillgängliga miljöer vi har i Sverige. Det finns inga andra vägar dit än att ta sig fram med skidor, till fots eller med helikopter. På vintern går det dock att ta sig fram till Hävlingens fiskecamp i med snöskoter från Grövelsjön.

Entré Hävlingen Vanligast är att komma in i parken från sjön Hävlingen och bron över Storån vid Särsjön. Här finns en informationstavla om parken. Från Grövelsjöns fjällstation i väst är det 13 kilometer vandring. Det tar ungefär 2½ timma att gå. Från Idre till Grövelsjöns fjällstation, cirka 40 kilometer, är det cirka 40 minuters bilresa.

Entré från Foskros En mindre grusväg följer Storån från Foskros till ett vindskydd vid Ängesildret. Vägen är ganska dålig, så bilen får inte ha för låg markfrigång. Därifrån är det sju kilometer ganska tuff vandring till nationalparksgränsen. Informationsskylt finns vid Hällsjöfors vid Långfjällets naturreservatsgräns.

Tips på parkeringsplatser Decimalkoordinaterna nedan märker ut punkter där det finns kostnadsfri parkering. Parkering Grövelsjön: 62.0966, 12.3231 Parkering Hällesjövägen: 62.0912, 12.6436

Regulamin

Se till att inte:

  • skada mark eller geologiska naturföremål
  • störa djur och fåglar
  • plocka växter, bryta kvistar eller skada levande eller döda träd
  • jaga eller fiska
  • ta med okopplad hund
  • köra med motorfordon
  • elda inom 600 meter från Töfsingen eller från sjöar och vattendrag från och med Storån uppströms till Hävlingen
  • tälta eller sätta upp vindskydd eller liknande anordning inom 600 meter från Töfsingen eller från sjöar och vattendrag från och med Storån uppströms till Hävlingen.

Kontakt

Adres e-mail

Gisela Norberg

[email protected]

Pytania i Odpowiedzi

Zadaj pytanie innym użytkownikom Naturkartan.

Opinie