Lättade restriktioner i den smittade zonen angående afrikansk svinpest.

Lees verder

Vad vill Länsstyrelsen fånga i Strömsholm?

Fotos

  • Träd med insektsfälla.
    Foto: Karin Sandberg
  • Träd med insektsfälla.
    Foto: Karin Sandberg
  • Träd med insektsfälla.
    Foto: Karin Sandberg

Om du går längs ekstigen i Djurgårdsskogen i Strömsholms naturreservat kan du se olika typer av fällor på några av träden. Fällorna sitter där för att följa upp hur det går för våra olika sällsynta insekter i området. Inventeringen är en del i ett internationellt naturvårdsprojekt.

Strömsholm ingår i ett internationellt projekt om veteranisering av skogsek. Veteranisering är en naturvårdsåtgärd som innebär att man manipulerar träd för att efterlikna de strukturer som finns hos gamla och döende träd. Syftet är att påskynda skapandet av livsmiljöer för hotade arter som är beroende av sådana träd.

-Döda grenar, rötade partier, håligheter och barklösa partier som normalt bildas först vid hög ålder på ekar, och även andra träd, är livsmiljöer för några av de mest hotade arterna. Genom att bryta av grova grenar eller såga upp hål i stammen kanske unga ekar kan fås att åldras i förtid och på så vis hjälpa arterna, berättar Karin Sandberg, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen.

I projektet tittar vi på hur hotade insekter, mossor och lavar ska kunna räddas i områden där de gamla ekarna är på väg att försvinna. 2012 behandlades 700 unga ekar på totalt 20 olika platser i Sverige, England och Norge, varav Strömsholm är ett område.

-De veteraniseringsbehandlingar som vi använde i Strömsholm var att efterlikna hästgnag på stammar, göra ”hackspetthål”, skapa en kallad ”holk” med en toppkapning, ringbarkning av grov gren och avbrytning av grov gren, berättar Karin Sandberg.

Redan 2014 satte man upp fällor i träden för att se vad som hänt precis efter behandlingen, och nu är det dags igen. Under sommaren 2025 sitter sex fönsterfällor och fyra eklektorsäckar i träden i Strömsholm.

-Fällorna vi har satt upp är för att fånga insekter. Vi hoppas på olika vedlevande arter i eklektorfällorna och lite blandade arter i fönsterfällorna, men även vedlevande arter. Exempel på arter är ädelguldbagge och skeppsvarvsfluga. Resultatet för inventeringen i Strömsholm och i de andra områdena kommer vi att få nästa år, berättar Karin Sandberg.

Projektdeltagare

Veteraniseringsprojektet leds av Länsstyrelsen i Kalmar län och Nordens Ark och stöds av Naturvårdsverket. I projektet deltar även Länsstyrelserna i Blekinge, Kronoberg, Jönköping, Östergötland, Västmanland och Uppsala län, Jönköpings och Linköpings kommun, Statens Fastighetsverk, Region Skåne och Pro Natura i Sverige, Direktoratet for Naturforvaltning och NINA i Norge samt the City of London och the National Trust i Storbritannien.

Inventeringen görs som en del i ett doktorandarbete av en student vid Statens Landsbygdsuniversitet.

Hur går veteranisering till?

Veteranisering utförs ofta med verktyg som motorsåg, yxa eller borr och kan innefatta:

  • Att göra håligheter i stammen. Det gillar fåglar, fladdermöss, insekter.
  • Att skada barken. Det gynnar framför allt svampar och lavar.
  • Att knäcka grenar eller toppen för att efterlikna stormskador.
  • Att ringbarka träd för att gradvis döda dem och skapa död ved.

Olika typer av insektsfällor

Eklektorfällor fångar insekter som kommer ut från ett specifikt hål i trädet. Den är byggd av:

  • En duk som häftas fast i trädet runt ett hål för att fånga upp de insekter som kommer ut från hålet.
  • Ett uppsamlingskärl fäst med en tratt i ett hål i duken. Kärlet innehåller glykol och vatten som konserverar och dödar insekterna.

Fönsterfällor används för att fånga flygande insekter, särskilt skalbaggar och andra arter som flyger rakt fram utan att manövrera runt hinder. Fönsterfällorna i Strömsholm består av:

  • En vertikal skiva av genomskinlig plast som fungerar som ett hinder för insekterna.
  • Uppsamlingskärl under skivan – som innehåller glykol och vatten där insekterna faller ner när de krockar med skivan.

Contact

Adres

Kontakta mig om du har frågor om Naturkartan Västmanland.

E-mailadres

Daniel Anundi

daniel.anundi@lansstyrelsen.se

Västmanlands Naturkarta

Västmanlands Naturkarta

Open dit in de app