Hiking

Roslagsleden etapp 10 - Gåsvik-Sandviken

Hiking

0 van 5 sterren — (zie beoordelingen)

Pad details

  • Lengte 9.0 km

Acties

Omschrijving

Här startar etappen med härliga vyer längs Väddö kanal mot Älmsta. Vandringen fortsätter genom fantastisk natur i Storängens naturreservat. Därefter följer leden den gamla Sandviksvägen med en magisk utsikt över Ålands hav.

Du börjar din vandring vid Bagghusbron längs Väddö kanal till Älmsta. Längs kanalen passerar du Roslagens sjöfartsmuseum, ett museum med fantastiska samlingar från Roslagens sjöfart genom tiderna.

Vid Storfjärden, längs Väddö kanal, kan du läsa om påhittade och mycket säregna fågelarter beskrivna på skyltar i Fågel-SKOGEN. Här finns information om bland annat den Högröstade Kvällsfiraren och Skvallerskrikan.

En del av tätorten Älmsta ligger på Väddö och en del på fastlandet. Här hittar du livsmedelsbutik, apotek, butiker och flera restauranger.

Vid folkparken Vikingalunden ligger Storängens naturreservat som är ett äldre odlingslandskap i fantastisk natur, med betesmark och en slåtteräng. Här finns omkring 200 år gamla ekar i den västra delen men även björk, en, hassel och nypon.

Missa inte ett besök på Väddö Gårdsmejeri strax norr om Roslagsleden. Här finns lokalproducerade, ekologiska ostar – alla döpta efter orter i Väddöbygden. Förutom gårdsbutik och sommaröppet kafé finns här sommartid möjlighet att följa med på ko-safari i hagen tillsammans med bonden.

Efter Storängens naturreservat följer Roslagsleden den gamla Sandviksvägen österut till Sandvikens camping vid Väddös östkust med utsikt mot Ålands hav. Här finns stugor att hyra, tält- och husvagnsplatser, barnvänlig sandstrand, lekplats, servering, bastu, omklädningshytter och toalett.

Kultur, natur och historia
På Roslagens sjöfartsmuseum visas båtar, fartygsmodeller, navigationsutrustning och sjöfarares exotiska souvenirer. Spännande för stora och små! Här finns också Väddö kanals hela historia väl dokumenterad. Museet har öppet sommartid juni–augusti samt efter överenskommelse.

Väddö kanal är ursprungligen ett naturligt vattendrag och flera upprensningar har gjorts genom historien. De första redan på Gustav Vasas order under 1500-talet. På 1700-talet var leden inte farbar längre och 1820–1840 grävdes Väddö Kanal. Den fick då den sträckning vi känner igen i dag och öppnades för trafik år 1835. Kring år 1900 rätades, breddades och fördjupades farleden och fick den utformning den har i dag. Det officiella djupet är i dag 2,0 meter och kanalen används i dag främst av nöjesbåtar. Cirka 20 000 båtar passerar kanalen varje år.

Tänk på Allemansrätten när du vandrar. Läs mer om vilka rättigheter och skyldigheter som ingår i allemansrätten.

Get here by public transport

Adres

    Norrtälje kommun, Estunavägen 14

    76128 Norrtälje

Contacten

Activiteiten en faciliteiten

  • Hiking Hiking

Feiten

Längd: 9 km
Typ: Vandringsled
Svårighetsgrad: Lätt
Underlag: Skogsstigar, grusvägar

BesökVisit Roslagens webshopför att beställa en fysisk karta och guide över leden.

Väddöbygden kryllar av Smultronställen! Väddö Turistråd märker ut Smultronställen, som kan vara av särskilt intresse för besökare på Väddö. Platserna är utmärkta med speciella skyltar.

Vid Bagghusbron följer Roslagsleden Väddö kanal till Älmsta. Längs kanalen finns ett av Väddö turistråds utmärkta smultronställen – Roslagens sjöfartsmuseum– vid Kaplansbacken. Museet har fantastiska samlingar från Roslagens sjöfart genom tiderna.

Väddö kanal är ursprungligen ett naturligt vattendrag. Flera upprensningar har gjorts under århundradenas lopp, de första redan på Gustav Vasas order under 1500-talet. På 1700-talet var leden inte farbar längre och 1820–1840 grävdes Väddö Kanal. Den fick då den sträckning vi känner igen i dag och öppnades för trafik år 1835. Kring år 1900 rätades, breddades och fördjupades farleden och fick den utformning den har än i dag.

Communicatie

Till starten i Gåsvik kan du ta dig via buss 676 från Stockholm till Norrtälje och vidare med buss 645. Kliv av vid Bagghus vägskäl och gå 250 m till Väddö kanal.

Routebeschrijving

Till starten i Gåsvik kan du ta dig via buss 676 från Stockholm till Norrtälje och vidare med buss 645. Kliv av vid Bagghus vägskäl och gå 250 m till Väddö kanal.

Regelingen

Roslagsleden är en vildmarksled med orangemålade markeringar. Vid varje etappstart och slut finns en informationstavla.

Downloads

Vragen en antwoorden

Stel een vraag aan andere Naturkartan gebruikers.

Beoordelingen

Naturkartan

Naturkartan

Open dit in de app