Södra Ripa Sandar, Naturreservat
Natuurgebied
- Regio: Skåne län
- 6832.08 km van u vandaan
Acties
Omschrijving
Södra Ripa sandar är en av de artrikaste sandmarkerna i östra Skåne. Solälskande gulblommande hedblomster, gulmåra och fetknopp lyser upp området sommartid, men här finns också rara jordstjärnor och kapuschongflyn. Flera av de unika arterna är beroende av varma miljöer och bar sand som bildas av betesdjurens tramp. Södra Ripa sandar ligger fem kilometer sydväst om Åhus på Kristianstadsslätten. Parkering och vandringsleder saknas i reservatet.
Betesmaker med solvarm sand
Södra Ripa sandar är ett drygt 70 hektar stort område med magra och solöppna sandmarker som betas. Här och där finns fläckar med bar sand som skapats av betesdjurens tramp. Och på sina ställen innehåller jorden kalk. Tillsammans skapas en attraktiv miljö för många ovanliga blommor, men också fjärilar, vildbin och svampar.
Omväxlande åker och träda förr i tiden
Innan konstgödningens intåg på 1900-talet kunde man bara odla den här typen av marker vissa år. Där emellan fick marken ligga i träda och vila för att inte helt utarmas på näring. Någon liten del odlades varje år med råg, bovete och potatis. Men allt som låg i träda utvecklade i stället en artrik hagmarksflora. Den blommande trädan kunde användas som betesmark år efter år. Odlingarna i reservatet upphörde i slutet av 1900-talet och består nu av artrika, betade trädor.
Vildbin bor i sanden
Sandblottorna som hela tiden har uppstått på grund av småskalig odling och djurtramp har varit avgörande för Södra Ripa sandars exklusiva artsammansättning. I den bara sanden hittar vildbin varma boplatser och blommorna en plats att gro på. Idag är den här typen av betade sandmarker ovanliga. Numera används mycket av marken runt Åhus till storskaligt åkerbruk, något som är möjligt tack vare konstgödningen.
Hedblomster färgar marken gul
Södra Ripa sandar är en av de mest skyddsvärda av Åhustraktens sandmarker. I reservatsområdet har totalt 44 sällsynta så kallade rödlistade arter hittats under 2000-talet. Av dessa är 21 insekter och 7 kärlväxter. Hedblomster är en karaktärsväxt i området. Andra rara blommor är sandnejlika och sanddådra. En ovanlig svamp i reservatet är liten jordstjärna. Och exempel på insekter är ribbdyngbaggen och fjärilen med det speciella namnet silverfläckat kapuschongfly. På stängselstolparna lever den ovanliga laven grå ladlav. Både grå ladlav och silverfläckat kapuschongfly är akut hotade och finns nästan bara i Åhustrakten.
Friluftsliv
Reservatet ligger strax väster om Ripa och 5 km sydväst om Åhus. De öppna blomrika markerna i Södra Ripa sandar betas stora delar av året. Sommarlovet är rätt tid om du vill se de gulblommande fälten med bland annat hedblomster. Parkering saknas, liksom vandringsled och stängselgenomgångar. Det går bra att ströva fritt, men tänk på att hålla hund åtskild från betesdjuren. Tack för att du tar med ditt skräp hem.
Activiteiten en faciliteiten
-
Natuurgebied
Feiten
Bildat: 2023
Storlek: 73 hektar
Kommun: Kristianstad
Förvaltare: Länsstyrelsen Skåne
Skyddstyp: Naturreservat
Routebeschrijving
Gå, cykla, åk kollektivt eller ta bilen hit. I kartan kan du klicka på en parkering eller angöringspunkt. Vägbeskrivningen hittar du genom att klicka på "Hitta hit-pilen” (under kartan).
Regelingen
Inom området gäller särskilda regler och begränsningar i allemansrätten.
Till exempel är det förbjudet att:
- ha hund okopplad 1 mars – 30 november
- ställa upp husvagn/husbil
- elda, annat än med friluftskök
- störa betsdjur och fåglar
- gräva upp växter
Det är viktigt att notera att detta bara är ett urval av reglerna.
Fullständiga föreskrifter för besökare
Utöver föreskrifter och förbud i andra lagar och författningar är det förbjudet att:
- ta bort, gräva, borra, måla eller på annat sätt skada mark, sten, stängselstolpar, stenmurar, eller andra naturföremål eller kulturlämningar,
- gräva upp växter,
- samla in mossor, lavar eller svampar,
- medvetet störa betesdjur och fåglar,
- ta med hund som inte hålls i fysiskt koppel under perioden 1 mars – 30 november,
- elda, annat än med friluftskök
- ställa upp husvagn, husbil eller liknande,
- uppföra någon form av anläggning eller placera ut för naturreservatet främmande föremål,
- placera eller sätta upp tavla, plakat, skylt, affisch eller liknande,
- plantera eller så in växter eller sätta ut djur.
Vidare är det förbjudet att utan länsstyrelsens tillstånd:
11. fånga insekter, spindlar, snäckor eller andra ryggradslösa djur annat än genom håvning, handplockning eller annan selektiv metod med efterföljande återutsättning inom naturreservatet.
Contact
Adres
Mer information kring kartor, broschyrer och föreskriftsbilagor samt länkar hittar du på vår webbplats.
E-mailadres
Organisatie-logotype
Houd er rekening mee dat sommige teksten automatisch zijn vertaald.
Vragen en antwoorden
Stel een vraag aan andere Naturkartan gebruikers.