Hjärnarps prästaskog, Naturreservat
Natuurgebied
- Regio: Skåne län
- 6739.4 km van u vandaan
Acties
Omschrijving
Hjärnarps prästaskog är ett kommunalt naturreservat som ligger vid foten av Hallandsåsen. Marken ägs av Lunds stift. Och historiskt har skogen brukats för att avlöna prästen. Här möts du av bokskog med utegym och motionsspår.
Skogen som gav prästen lön
Hjärnarps prästaskog ägs av Lunds stift och är cirka 11 hektar stort. Skogen ligger nedanför Hallandsåsen, väster om motorväg E6. Bokskogen dominerar, men här finns även alsumpskog och ungskog. Historiskt har intäkter från skogen använts för att avlöna prästen.
Gammal bokskog rik på liv
I Hjärnarps prästaskog har det funnits bokskog i mer än 200 år. Flera gamla och grova bokträd finns fortfarande kvar. Och dessa träd har höga naturvärden. Barken är särskilt attraktiv för ovanliga mossor och lavar som exempelvis slanklav och trubbfjädermossa. Inne i håligheter och trämjöl trivs många smådjur. Tio av dessa är ovanliga. En av dem är getinglik svampmygga, särskilt speciell eftersom den lyser. Mest exklusiv och sällsynt är skalbaggen blåsvart brunbagge. Även alsumpskogen är biologiskt värdefull. Här växer de rara växterna gullpudra och skärmstarr. Totalt har 69 så kallade naturvårdsarter hittats.
Syftet med skötseln är att utveckla en naturskogsliknande ädellövskog och sumpskog. Här ingår även att skapa mer död ved. Ett annat viktigt syfte är att utveckla friluftslivet.
Friluftsliv
Området är en tätortsnära bokskog intill idrottsplatsen i Hjärnarp. Det finns två elljusspår i reservatet och en asfalterad gång- och cykelväg som passerar. Elljusspåren är 1,2 km respektive 1,7 km och de är tända på kvällarna under vissa klockslag. Vid andra tider kan du som besökare tända dem vid entrén till området. En skyltad aktivitetsslinga med förslag på övningar går längs stigen. Parkering finns på Hjärnarps idrottsplats och strax intill finns entrén till reservatet. Här startar elljusspår och här finns ett utegym med 8 stationer .
Activiteiten en faciliteiten
-
Natuurgebied
Feiten
Bildat: 2023
Storlek: 11 hektar
Kommun: Ängelholm
Förvaltare: Ängelholms kommun
Skyddstyp: Naturreservat
Routebeschrijving
Gå, cykla, åk kollektivt eller ta bilen hit. I kartan kan du klicka på en parkering eller angöringspunkt. Vägbeskrivningen hittar du genom att klicka på "Hitta hit-pilen” (under kartan).
Regelingen
Inom området gäller särskilda regler och begränsningar i allemansrätten.
Till exempel är det förbjudet att:
- ha hund okopplad
- elda (om anvisad plast saknas)
- tälta/övernatta
- rida
- cykla utanför anvisad cykelväg
- dumpa trädgårdsavfall
- sätta upp snitsel/kontroll i mer än 10 dagar (kontaktuppgifter och datum ska anges)
Det är viktigt att notera att detta bara är ett urval av reglerna.
Fullständiga föreskrifter för besökare
Utöver föreskrifter och förbud i andra lagar och författningar är det förbjudet att:
- Ta bort, gräva, borra, måla eller på annat sätt skada mark, sten, stenmurar eller naturföremål
- Föra bort eller elda upp död ved, fälla eller på annat sätt skada levande eller döda stående eller liggande träd och buskar.
- Gräva upp växter
- Tälta eller sätta upp utrustning för övernattning
- Elda/grilla förutom med medhavd eller tillhandahållen ved eller kol på anvisad plats
- Cykla annat än på väg eller anvisad cykelled
- Rida/köra med häst
- Ta med hund eller annat sällskapsdjur som inte hålls i fysiskt koppel,
- Köra motordrivet fordon
- På ett störande eller högljutt sätt använda musik-eller ljudanläggning
- Dumpa trädgårdsavfall
- Lägga skräp annat än i soptunna
- Sätta upp tavla, inskrift, affisch eller därmed jämförlig anordning Vidare är det förbjudet att utan reservatsförvaltarens skriftliga tillstånd:
- fånga insekter, spindlar, snäckor eller andra ryggradslösa djur* annat än genom håvning, handplockning eller annan selektiv metod** med efterföljande återutsättning inom naturreservatet.
- samla in mossor, lavar eller vedlevande svampar*
- sätta upp orienteringssnitsel, kontroll eller liknande anordning längre än tio dygn. Kontaktuppgifter och datum för uppsättning ska alltid anges på de utplacerade föremålen,
- anordna tävlingar eller liknande arrangemang för mer än 50 deltagare som kan skada eller störa naturmiljön,
- utföra vetenskapliga eller andra undersökningar som kan störa naturmiljön.
* gäller inte insamling av enstaka beläggsexemplar av svårbestämda arter under förutsättning att fynden registreras i Artportalen, eller motsvarande nationell databas för hotade arter, och att insamlandet inte bryter mot fridlysningsbestämmelser.
**med selektiv metod menas handplockning, håvning, sållning eller annan teknik där de djur som inte ska studeras närmare direkt återutsätts och ingreppen i deras livsmiljö blir försumbara eller kan återställas omedelbart. Fällor är inte att betrakta som selektiva, oavsett utformning.
Houd er rekening mee dat sommige teksten automatisch zijn vertaald.
Vragen en antwoorden
Stel een vraag aan andere Naturkartan gebruikers.