Aandacht

Jurun-Vuoggatjålme

Aandacht

0 van 5 sterren — (zie beoordelingen)

Pad details

  • Lengte 27.0 km
  • Tijd ongeveer 9 uur

Acties

Omschrijving

Här följer man den vackra och livfulla Seldutjåhkå. Leden är sannolikt mycket gammal och man kan föreställa sig att den band samman skogslandskapet i arjeplogsfjällen med den norska kusten. På flera träd finns både ledmarkeringar från förr och barktäkter.

Stigen börjar 500 meter norr om raststugan vid Jurunbron. 2 kilometer efter start finns ett mindre vattenfall (200 m från stigen) innan den första bron. Leden möter de första milen flera större och mindre bäckar från de många småsjöarna i området. Vadställena längs leden, särskilt vid vattendraget Skäguljåhkå i Seldutdalen, är olämpliga att vada vid höga flöden, vilket främst kan inträffa på försommaren.

Vide- och björkskog kantar leden, men även en lång rad blommor. I de mer fuktiga partierna gör man sällskap med kråkklöver, skogsfräken, bräken, enris, torta, nordisk stormhatt och skvattram. När det blir mindre blött täcks marken av olika mossor och hönsbär, blåbär, kråkbär och lingon Med litet tur kan man få syn på många fåglar. Här finns tjäder, orre, bergfink, gråsiskor, ripa, korp och småspov. En och annan älg eller ren kan passera och kanske en räv. Järv, lo och björn finns i området men det är ytterst sällsynt att man får syn på något av dessa skygga djur.

När man kommit halvvägs böjer sig Selduttjåhkå kraftigt. I deltalandskapet finns fina sandstränder och vattnet är lågt, men stränderna är svåra att nå. Vid den brusande Bävkkuljåhkå finns en bro och efter ytterligare 4 kilometer kommer man till en ledkorsning. I sydvästlig riktning leder stigen till Silvervägen. Vid balkbron över Selduttjåhkå, 600 meter från leden finns en fin rastplats.

Tillbaka till leden! Nu är man inne i fjällurskogsreservatet Hornavan-Sädvajaure och tallskogen blir allt mer synlig. Vandringen är flack och stigen syns väl. På flera gammeltallar finns spår av mänsklig närvaro i form av barktäkter. Det innebär att man har skurit ut ett mindre fönster och skördat bark. Norr om stigen finns fornlämningar av ett sameviste och här har arkeologer noterat lämningar av boplatser, rösen och härdar. Hela området är en del av ett samiskt kulturlandskap med långvarig renskötsel. Semisjaur-Njarg sameby är verksam i området och på några platser längs Seldutjåhkå finns det renvaktarstugor. Vid Örnberget finns rester av ett fjällhemman från 1880-talet. Under andra världskriget fanns en telegrafist från norska motståndsrörelsen stationerad här.

Nu är det drygt 6 kilometer lätt vandring kvar till Vuoggatjålme. Växtligheten är varierad och tät. Vid anläggningen Vuoggatjålme finns camping, stugor och restaurang. Om man ska ansluta till Länstrafikens buss vandrar man på asfalt 3 kilometer till Camp Polcirkeln. Här finns även camping och livsmedelsbutik.

Tid: 1–2 dagar (cirka 8–9 timmar)

Activiteiten en faciliteiten

  • Hiking Hiking
  • Aandacht Aandacht

Feiten

Utflyktsguide: Jurunvárátj (Arjeplogs kommun, 2020)

Oppervlakte

Lättvandrad terräng med fjällbjörkskog. Sankmark på några ställen.

Communicatie

Det går buss från Arjeplog till Polcirkeln (hållplats väg 95, Silvervägen). Därefter är det 3 kilometer till ledstart om man börjar vandringen i Vuoggatjålme. Den andra startpunkten för leden är i Jurun. För att ta sig hit går man enklast från Silvervägen och parkeringen vid Guoledisjávrre (se beskrivningen för leden Mavas-Silvervägen).

Länstrafiken Norrbottens webbplats
Arjeplog Laplands webbplats

Contact

E-mailadres

Länsstyrelsen Norrbotten

[email protected]

Vragen en antwoorden

Stel een vraag aan andere Naturkartan gebruikers of aan de verantwoordelijke manager.

Beoordelingen