Ny vandringsslinga i världsarvet

Fotos

För att uppmärksamma att det är 25 år sedan Södra Ölands odlingslandskap skrevs in på Unescos världsarvslista invigdes en ny vandringsslinga vid byn Lunda, Kastlösa på Öland. Styrelsen för den nordiska världsarvsorganisationen, Nordic World Heritage association, invigde slingan genom att bygga ett gemensamt röse av kalksten. Röset ska sedan hjälpa vandraren att hitta leden på Ölands stora alvar. Därmed får södra Öland ett femriksröse som symbol för vårt internationella samarbete.

Invigningen skedde i samarbete mellan Kastlösa hembygdsförening, Länsstyrelsen Kalmar län och Mörbylånga kommun. Det var en stor skara deltagare som tagit sig ut till Lundastugan för att provgå den nya slingan och vara med vid invigningen. Vid stugan serverades kaffe och kanelbullar. Eva Sandblom, Kastlösa hembygdsförening, Landshövding Allan Widman, kommunstyrelsens ordförande Michael Granstedt och Einar Ásgeir Sæmundsen, ordförande i Nordic World Heritage association höll tal.

– Det är extra roligt idag med invigningen av den här vandringslingan som hembygdsföreningen tog initiativ till. Att lokalboende och tillresta ska få uppleva Stora alvarets historia, som Lundastugan är en del av, och alvarets unika natur. I arbetet inför ansökan om att bli ett världsarv för drygt 25 år sedan fanns till en början en tvekan hos ölänningarna. Men den övergick med tiden till en stolthet över tidigare generationers brukande av markerna. Världsarvet södra Ölands odlingslandskap är ett levande kulturlandskap och det är viktigt att fler kan få möjlighet att uppleva de unika värdena. Säger Helena Lager, chef för Art- ock Friluftslivsenheten på Länsstyrelsen Kalmar län, som för drygt 25 år sedan var med i arbetet med att skriva ansökan.

Det internationella samarbetet är en viktig del av världsarvsarbetet. Unesco arbetar för att främja fred genom internationella samarbeten inom utbildning, vetenskap, kultur och kommunikation. Världsarvskonventionen är Unescos mest kända konvention och över 190 länder har skrivit under den. Ett världsarv berättar en liten bit av jordens och människans historia – se dem som kapitel i en bok.

– Att koppla ihop det lilla malmstället Lundastugan med en vandringsslinga blir ett bra tillskott för dem som vill se och uppleva världsarvet Södra Ölands odlingslandskap. Då kopplas människan samman med naturen precis som det alltid har varit här. Säger Emma Rydnér, världsarvssamordnare för Södra Ölands odlingslandskap.

Lundastugan är som en miniatyr av en kringbyggd öländsk gård med boningshus, sommarkök, fähus och jordkällare. Här, vid kanten av Stora alvaret, bodde Emil och Amanda Jonsson fram till 1930-talet. Idag är det Kastlösa hembygdsförening som tar hand om stugan.

Categorieën

  • Hiking Hiking

Contact

Adres

E-mailadres

Matheus Tholin

+46 10 354 70 00

servicecenter@morbylanga.se

Naturkartan

Naturkartan

Open dit in de app