Cultuur

Gustav Adolfs kyrka

Cultuur

0 van 5 sterren — (zie beoordelingen)

Acties

Omschrijving

Varje församlingskyrka på landsbygden omgavs av ett område – en socken – där församlingsmedlemmarna bodde. I Habo kommun har det sedan länge funnits fyra socknar, men indelningen har ändå ändrats en del.

Habo socken var länge den största och sydost om denna låg den lilla Fiskebäcks socken, helt nära Vättern. Befolkningen i nordväst tyckte att det var alltför långt till kyrkan i Habo. Med envishet lyckades de efter hand övertyga myndigheterna att Fiskebäcks socken skulle införlivas i Habo socken och att en helt ny socken skulle bildas uppe i nordväst. År 1780 monterades därför timmerkyrkan från 1630-talet i Fiskebäck ner och återuppbyggdes på Lilla Flittereds ägor. Platsen kallades Magasinsbacken eftersom gårdsägaren Carl Reinold von Strokirk nyligen uppfört en stor magasinsbyggnad på platsen. Även om det var kung Gustav III som godkänt förändringarna var det kungens son Gustav Adolf som hedrades genom att den nya socknen och kyrkan uppkallades efter honom.

När den hitflyttade kyrkan skulle återuppföras avstod man från att rekonstruera tornet som fram till flytten suttit mitt ovanför kyrkan. I stället byggde man ett nytt torn i väster, som i högre grad följde dåtidens smak.

När kyrkan byggdes på platsen lät man avgränsa den nya kyrkogården med timmerstockar i stället för med en stenmur. Sådana så kallade kyrkobalkar hade inte varit ovanliga i trakterna, men hade egentligen förbjudits redan på 1760-talet för att spara på trävirket och i stället använda mer beständiga stenmurar. Kyrkobalken i Gustav Adolf ersattes i mitten av 1800-talet av stenmurar, men man kan i dag fortfarande uppleva en timrad kyrkobalk på Brandstorps kyrkogård ett par mil norröver.

Gustav Adolfs kyrka har en hel del kulturhistoriskt intressanta föremål som använts i gudstjänstlivet. I koret står en altaruppsats från 1717. Den visar korsfästelsen och upptill sitter en urtavla, vilket är ovanligt. Altaruppsatsen är troligen gjord av Jonas Ullberg och han har också tillverkat kyrkans dopfunt av trä.

I kyrkan finns också nattvardssilver som tillverkats 1823 av silversmeden Bengt Fredrik Tellander, Jönköping. Det rör sig om en kalk och en paten, dvs kärlet för vinet och fatet för oblatbrödet. Att man fick beställa nytt nattvardssilver 1823 berodde på att kyrkan hade utsatts för inbrott året innan. I början av december 1822 bröt sig tjuvar in i kyrkan, genom ett fönster, genom sakristians dörr och in i kyrkkistan. Vid stölden försvann bland annat nattvardssilvret, tennljusstakar, en dopskål och en handduk.

Kring kyrkan ligger kyrkogården med flera intressanta gravstenar och gravkors i smide. Störst av alla är minnesstenen söder om kyrkobyggnaden över Zachris Nilsson, som var den drivande kraften när kyrkan skulle flyttas. Stenen restes hundra år efter kyrkflytten.

Get here by public transport

Activiteiten en faciliteiten

  • Cultuur Cultuur

Routebeschrijving

Vägbeskrivning

Gustav Adolfs kyrkomiljö ligger norr om Habo. Det finns flera vägskyltar utefter länsväg 195 som anger avtagsvägar mot kyrkan. Kyrkan ligger ca 4 km väster om väg 195.

Contact

E-mailadres

Fritids- och kulturförvaltningen - Habo kommun

+46 36 442 81 11

fritidkultur@habokommun.se

Vragen en antwoorden

Stel een vraag aan andere Naturkartan gebruikers.

Beoordelingen

Naturkartan

Naturkartan

Open dit in de app