Fritt att vistas i skog och mark - men vissa restriktioner gäller fortfarande. Här hittar du information gällande afrikansk svinpest.

Lees verder

Om Bruksleden

Fotos

Totalt finns det cirka 50 mil markerade vandringsstigar i Mälarbygdens och Bergslagens vackra och omväxlande natur. Leden är lagd så att man ska kunna få en uppfattning om människors kultur och liv under de tusentals år människan bebott dessa trakter. I Fagersta passerar Bruksleden bland annat Högbyn, Fagerstas högsta punkt, 241 meter över havet och Trummelsberg som är en gammal bruksplats med rester av kolhus och rostugn. Via Landsberget når man näst högsta punkten i Fagersta, 217 meter över havet. Här finns en utsiktsplats där vyn sträcker sig flera mil över sjön Åmänningen. Notera att det gamla luftbevakningstornet på toppen av Landsberget är avstängt och inte går att klättra upp i.

ANSVAR

Ansvariga för Bruksleden är de åtta kommuner leden passerar genom: Västerås, Hallstahammar, Surahammar, Skinnskatteberg, Smedjebacken, Fagersta, Norberg och Avesta.

ETAPPER

Bruksleden är indelad i ett trettiotal etapper med varierande längd. De flesta etapper börjar och slutar vid en rastplats med vindskydd eller en raststuga. Bruksleden har partier med olika karaktär. Vissa partier kan vara blöta viss tid på året och då krävs skor med högt skaft. Även om vi har spänger på många av dessa ställen så kan det ändå innebära att man behöver gå genom blöta partier. När det är högsäsong och inte extremväder så klarar du dig med gympaskor och vanliga kläder.

KARTOR

Bruksledens sträckning finns på Naturkartan samt här på hemsidan. Ibland görs omledningar, vilket uppdateras på Naturkartan, men det är alltid markeringar i terrängen som gäller.

LEDMARKERINGAR

I terrängen markeras Bruksleden med orange färg på träd och stolpar. Du kan också följa din vandring på Naturkartan, där finns alltid senast uppdaterad sträckning.

Contact

Naturkartan

Naturkartan

Open dit in de app