Upptäck Blekingeleden och ARK56 under vinterhalvåret

Fotos

 • Härliga dagar i snön.
  Härliga dagar i snön.
  Foto: Niklas Kämpargård
 • Mäktig utsikt i Pieboda naturreservat i Olofström.
  Mäktig utsikt i Pieboda naturreservat i Olofström.
  Foto: Niklas Kämpargård
 • Ta med dig glögg och värm den över elden.
  Ta med dig glögg och värm den över elden.
  Foto: Niklas Kämpargård
 • Då och då lägger sig isen i Blekinge Arkipelag.
  Då och då lägger sig isen i Blekinge Arkipelag.
  Foto: Niklas Kämpargård
 • Man behöver inte alltid gå så långt för att mötas av naturens underverk.
  Man behöver inte alltid gå så långt för att mötas av naturens underverk.
  Foto: Niklas Kämpargård

Att vandra längs Blekingeleden och ARK56 under vinterhalvåret är ett utmärkt sätt att njuta av Blekinges natur. Packa en lätt ryggsäck, klä dig enligt flerskiktsprincipen - alltså flera tunna lager med kläder snarare än ett enda tjockt - och ge dig ut på en halv- eller heldagsvandring.

Fördelen med att vandra på vintern är att det är betydligt färre människor längs lederna. Det innebär att det är mindre trängsel runt vindskydd och eldstäder och betydligt större chans att se vilda djur och fåglar.

Bästa tipset för en härlig vinterdag är att börja enkelt och inte gå särskilt långt. Särskilt inte om du är ovan vid att vandra. Utgå gärna från ett vindskydd eller en grillplats för att ha en naturlig plats att samlas vid. Det finns flera lämpliga vindskydd vid Blekingeledens etapper, exempelvis vid Alljungen, Mörtsjöåsen, Skärsviken, Järnavik, Persgärde och Kroksjögyl.

Dessutom finns det en rad härliga rundvandringar längs kusten i det smått unika ledsystemet ARK56, länkade kustleder i Blekinge arkipelag. Svalemålaleden i Järnavik är ett sådant exempel där du vandrar delar av Blekingeleden och kombinerar med en tur längs havet.

Enklast är såklart att ta med sig matsäck och termoskaffe hemifrån och njuta av maten i det fria. Ett enkelt sätt att göra vandringen lite mer äventyrlig är att värma lussebullar eller kanelbullar över öppen eld och servera tillsammans med varm glögg eller kokkaffe.

Fyra platser att vintervandra på:

**Blekingeleden på Ryssberget i Sölvesborg. **Parkera vid Ryssbergets naturreservat norr om trafikplats 46 (E22:an) och följ Blekingeleden upp mot Ryssbergsstugan. På vägen passerar du en mäktig utsiktsplats med utsikt över hela den utdikade sjön Vesan. Från Ryssbergsstugan följer du grusvägen tillbaka till bilen igen. Totalt en vandring på cirka 5 km.

**Utsikten i Olofström. **Parkera vid skylten Ekopark Raslången längs Boafallsvägen väster om Jämshög och följ Blekingeleden genom Pieboda naturreservat ner till vindskyddet vid Tvättahallarna. Här finns både vindskydd, toalett och eldstad. Sedan följer du Baggebodavägen tillbaka till bilen. Totalt en vandring på drygt 3 km.

**Kohageleden, Eriksbergs stränder. **Parkera vid Outdoor Eriksberg och följ staketet österut tills startpunkten för Kohageleden som tar dig ända ut i skärgården. Nackdelen är att du får vandra samma väg tillbaka, men vyerna är minst lika fina ändå. Längst ut finns en härlig rastplats där du kan vila innan innan du går tillbaka igen. Totalt 9 km tur och retur.

**Svalemålaleden i Järnavik. **Parkera vid campingen i Järnavik och följ Blekingeleden söderut. Där Blekingeleden svänger österut följer du istället Svalemålaleden (regnbågsflaggad och skyltad ARK56) rakt fram. Följ leden mot Gyö och sedan norrut runt Svalemålaviken. Det finns flera eldstäder längs rutten och ett nyrenoverat vindskydd vid Järnaviks badplats. En fin tur på drygt 6 km.

Contact

Adres

Blekinge Arkipelag Kurpromenaden 4 372 36 Ronneby

E-mailadres

Team ARK56

team@ark56.se

Naturkartan

Naturkartan

Open dit in de app