Ilstorp, Naturreservat
Luonnonsuojelualue
- Kunta: Skåne län
- 6306.72 km päässä sinusta
Toiminnot
Kuvaus
Ilstorp är en gammal sandtäkt utanför Sjöbo. Den långa tiden med blottlagd sand har skapat ett eldorado för sandlevande växter och djur. Här finns inte mindre än 60 olika sorters vildbin och humlor. Genom ridning och crossåkning skapas partier med öppen och bar sand till glädje för arter som slåttersandbi och storfibblebi. Aktiviteterna är dock begränsade. Mellan den 1 mars till 15 juli ska det vara lugn och ro i naturens barnkammare. Då är det inte tillåtet att ta med häst, hund eller andra sällskapsdjur. Övrig tid är du välkommen att rida i området, förutsatt att hästen inte är under medicinering mot parasiter. Crossåkning är reglerad till särskilt skötselavtal. Reservatet saknar markerad led men är lätt att ströva runt i. En enkel parkering finns utmed vägen i det sydöstra hörnet.
Foto: Alex Regnér
Gammal sandtäkt
Ilstorp är en tidigare sandtäkt som ligger i Sjöbosänkan. Här slingrar sig Klingavälsån fram genom jordbruksbygd och tallplantering. Det sandrika landskapet har historiskt sett varit öppet och haft stora problem med sanddrift på 1700- och 1800-talen. Tallplanteringarna anlades för att binda sanden.
Eldorado för sandlevande arter
Mångfalden av sandlevande insekter är stor i den tidigare sandtäkten. Täkten har varit öppen i över 50 år och hela tiden haft partier med bar sand. Innan dess tog man sand andra sidan vägen, vilket visar att sandlevande insekter har haft lång tid för att kolonisera området.
Åtgärder för att hålla marken öppen
För att förhindra igenväxning och behålla den öppna och sandiga marken i reservatet kommer delar av området att grävas om eller plöjas. Periodvis kan det bli aktuellt med betesdjur och vissa år naturvårdsbränning. Detta för att det ska finnas partier med bar sand där insekter kan gräva gångar och ha sina bon. Ridning och motocrosskörning är andra aktiviteter som också kommer skapa sandblottor med mjuk och bar sand.
Runt 60 olika sorters bin och humlor
Idag finns ett 60-tal olika arter av bin, vilket även inbegriper humlor. Till de mest sällsynta hör dådresandbi, slåttersandbi, storfibblebi och ölandsgökbi. Andra exklusiva insekter är stubbhårsskuldrad rovfluga och knubbfrölöpare. Ovanliga fjärilar är ängsmetallvinge, åkerväddantennmal, ängsnätfjäril och mindre blåvinge. Bland skalbaggarna finns rariteter som långarmssäckbagge och oxtungevivel.
Torrängsflora med hedblomster och blåeld
Floran utgörs bland annat av hedblomster och det pyttelilla gräset vittåtel, den senare med cirka 10 000 exemplar. Andra torrängsväxter är backtimjan och blåeld. Här finns dessutom äldre och idag ovanliga typer av åkerogräs som gullklöver, åkerkulla, rågvallmo och spikvallmo.
Fåglar och grodor
Fågellivet utgörs bland annat av grönfink, backsvala, gulsparv och buskskvätta. Här finns dessutom ovanligt många sånglärkor. Området har även potential att bli häckningsområde för den sällsynta fältpiplärkan.
Vid dammarna kan du se tofsvipa, kricka, strandskata och fiskmås. Här finns också rikligt med trollsländor. Ovanför vattenspegeln kan du se färgglada arter som blå kejsartrollslända, guldtrollslända och fyrfläckad trollslända. Den större dammen är samtidigt en bra livsmiljö för lökgroda och större vattensalamander. Kanske kan strandpadda och lövgroda också hitta tillbaka?
Friluftsliv
Området saknar markerad vandringsled, men det är flackt och lättgånget i bottnen på den gamla täkten. Under sensommar, höst och vinter är du välkommen att rida i området så länge hästen inte är under medicinsk behandling mot parasiter, något som skulle kunna skada det unika insektslivet. Under vår-sommar (1/3-15/7), när det finns gott om markhäckande fågel i området, är det varken tillåtet att ta med häst eller hund till Ilstorps naturreservat. Övrig tid ska hunden hållas i fysiskt koppel. Du är välkommen att använda friluftskök, övrig eldning är förbjuden. En enkel parkering finns i reservatets sydöstra hörn.
Toimintaa ja tilat
-
Luonnonsuojelualue
Faktat
Bildat: 2025
Storlek: 48 hektar
Kommun: Sjöbo
Förvaltare: Länsstyrelsen Skåne
Skyddstyp: Naturreservat
Reittiohjeet
Gå, cykla, åk kollektivt eller ta bilen hit. Karta och vägbeskrivning via Google maps eller koordinater (WGS84).
Asetukset
Inom området gäller särskilda regler och begränsningar i allemansrätten.
Till exempel är det förbjudet att:
- ta med hund, häst eller annat sällskapsdjur 1 mars till 15 juli, övrig tid i fysiskt koppel
- ta med häst som behandlas mot parasiter
- elda annat än med friluftskök
- parkera husvagn, husbil eller liknande under tiden kl 00:00 – 05:00
- anordna tävling, träning ed. 1 april till 15 juli
Det är viktigt att notera att detta bara är ett urval av reglerna.
Fullständiga föreskrifter för besökare
Utöver föreskrifter och förbud i andra lagar och författningar är det förbjudet att
- gräva eller på annat sätt skada mark, sten, eller naturföremål,
- gräva upp växter,
- elda annat än med friluftskök,
- ta med hund, häst eller annat sällskapsdjur under tidsperioden 1 mars till 15 juli, övrig tid ska hund eller annat sällskapsdjur hållas i fysiskt koppel,
- ta med häst till området som är under medicinsk behandling mot parasiter,
- parkera husvagn, husbil eller liknande under tiden kl 00:00 – 05:00,
- köra motordrivet fordon utanför väg eller parkeringsplats,
- föra bort död ved,
- uppföra någon form av anläggning eller placera ut för naturreservatet främmande föremål,
- anordna eller organisera lägerverksamhet eller liknade arrangemang.
- starta eller landa med luftfartyg, (eller flyga fjärrmanövrerat obemannat luftfartyg exempelvis drönare på en höjd understigande 120 meter över medelhavsnivå),
- dumpa trädgårdsavfall.
Vidare är det förbjudet att utan länsstyrelsens skriftliga tillstånd
13. samla in ryggradslösa djur, t.ex. skalbaggar eller snäckor,
14. under tidsperioden 1 april till 15 juli anordna och organisera tävling, träning eller liknande arrangemang,
15. placera eller sätta upp snitsel, orienteringskontroll eller liknande anordning annat än tillfälligt, högst tio dygn, under förutsättning att kontaktuppgifter och datum för uppsättning anges på de utplacerade föremålen.
Ota yhteyttä
Osoite
Under LÄNKAR kommer du till aktuell reservatssida på Länsstyrelsens webbplats, med fördjupande information som kartor, broschyrer och hänvisning till relevanta aktörer. Här finns även en rapportfunktion för dig som vill lämna uppgifter om naturreservaten som vi förvaltar.
Sähköpostiosoite
Organisaation logotyyppi
Huomaa, että osa näistä teksteistä on käännetty automaattisesti.
Kysymykset & vastaukset (Q&A)
Esitä kysymys muille Naturkartan-käyttäjille.