Fiskebäcks kapell
Kulturmiljö
- Kunta: Jönköpings län
- 6508.66 km päässä sinusta
Toiminnot
Kuvaus
Fiskebäck utgjorde länge en egen socken med en egen kyrka. Man antar att en träkyrka anlagts här redan under 1100-talet. I mitten av 1500-talet införlivades Fiskebäck i Habo socken, men kyrkan stod kvar och kom ändå att användas sporadiskt.
Invid kyrkan fanns en fristående klockstapel, som liksom kyrkan ödelades i en brand 1623. En ny kyrka av trä uppfördes under ledning av byggmästare Håkan i Gunnarsbo och den stod klar 1639. Fyra år senare skänktes en klocka till den nya stapeln av Julius Kemmerer, som var så kallad hauptman (befallningshavande) inom Visingsborgs grevskap. Kemmerer adlades 1649 under släktnamnet Lantzenfelt.
Omkring 1780 flyttades Fiskebäcks kyrka till Lilla Flittereds ägor och omskapades till Gustav Adolfs kyrka. Trots detta fortsatte man att använda den gamla kyrkogården i Fiskebäck som begravningsplats. Därför fick också klockstapeln stå kvar.
Begravningsplatsens skötsel upplevdes som betungande och detta medförde att klockstapeln blev förfallen. Den gamla klockstapeln var fallfärdig 1853 och därför uppfördes en ny. Enligt kyrkostämmans beslut skulle stapeln uppsättas efter förevisade ritningar, till högst 10 alnars höjd (ca 6 meter). Vidare skulle virket från den äldre stapeln återanvändas.
Den nuvarande kapellbyggnaden uppfördes år 1939. Ritningarna hade skapats av stockholmsarkitekten Martin Westerberg, som ritat många kyrkor i landet. Fiskebäck hade då stått utan kyrkobyggnad i över 150 år. Det nya kapellet var ingen sedvanlig kyrka, utan skulle främst fungera som gravkapell. Även om byggnaden tillkom under funktionalismen har byggnaden en traditionell och tillbakablickande karaktär med exempelvis takryttare med tornspira och blyinfattade fönster. Fasaderna var gulmålade från början, men har senare blivit röda.
En väsentlig del av kapellanläggningen som är lätt att missa är de Lantzenfeltska gravhällarna. Julius Lantzenfelt, som nämnt ovan, var en betydelsefull person i trakten. Han bodde på herrgården Stora Kärr, som i dag ligger i utkanten av Habo tätort. Hans och makan Dorothea Åkerstavs gravkammare av tegel finns kvar dold under den nuvarande kapellbyggnaden. Deras gravhällar står däremot uppställda och väl skyddade vid kapellets norra gavel. På Julius Lantzenfelts häll finns helfigursavbildningar av makarna i påkostade och för den tiden moderna kläder. På hustruns häll visas bland annat Jesu korsfästelse. I mitten av 1600-talet fanns skickliga stenhuggare knutna till Visingsborg på Visingsö och det kan vara någon av dessa som utfört gravhällarna här i Fiskebäck.
Toimintaa ja tilat
- Kulturmiljö
Reittiohjeet
Vägbeskrivning
Fiskebäcks kapell ligger strax söder om Habo. Det finns vägskyltar utefter länsväg 195 som anger avtagsvägen mot kapellet. Förväxla inte skyltarna som visar vägen mot Fiskebäcks villaområde.
Ota yhteyttä
Sähköpostiosoite
Fritids- och kulturförvaltningen - Habo kommun
Organisaation logotyyppi
Kysymykset & vastaukset (Q&A)
Esitä kysymys muille Naturkartan-käyttäjille.