Allemansrätten

Kuvat

I Sverige har vi en unik möjlighet att vistas fritt i naturen tack vare allemansrätten. Vår svenska natur är öppen för alla oavsett om du bor eller kommer på besök i vårt land. Vi använder oss av allemansrätten i många olika situationer och det är många intressen som ska samsas.

Hänsyn

Allemansrätten ger dig en fantastisk möjlighet att till exempel gå, springa, cykla, rida och åka skidor i naturen. Men du får inte göra det hur som helst. Du måste alltid visa hänsyn till djur, natur och andra människor.

Mark och tomt

Du får röra dig på annans mark utan att fråga om lov men du får inte passera över någons privata tomt. En tomt är området närmast ett hus där det bor någon. Det behöver inte finnas staket runt en tomt. Du får inte vistas på en åker eller äng med nysådd, växande gröda eller andra känsliga planteringar.

Känsliga perioder

På våren och hösten är stigarna ofta mjuka, blöta och leriga. Då ska du inte cykla på dem och även när du går eller springer behöver du ta det lugnt för att inte skada underlaget. Var extra försiktigt under försommaren, eftersom fåglarna häckar och djurlivet är känsligt.

Grupper

Om ni är många som gör samma sak – fråga markägaren om lov och tänk på att ni tillsammans kan skada naturen.

Tänk på det här:

Gå inte på åkrar med nysådd eller växande gröda. Gå inte över någons privata tomt. Var extra varsam när stigarna är mjuka. Var försiktig under försommaren när fåglar häckar. Fråga alltid markägaren om lov och var extra försiktig om ni är många som gör samma sak.

Se en film som förklarar allemansrätten (engelskt tal & engelsk text).

Ota yhteyttä

Osoite

Blekinge Arkipelag Kurpromenaden 4 372 36 Ronneby

Sähköpostiosoite

Team ARK56

team@ark56.se

ARK56

ARK56

Avaa tämä sovelluksessa