Tips på familjevandringar i Voxnadalen

Fotos

 • Gör en familjevandring och utforska vårt biosfärområde på egen hand
  Gör en familjevandring och utforska vårt biosfärområde på egen hand
  Foto: Andreas Davidsson
 • Foto: Andreas Davidsson
 • Att ta med mat eller fika är ett säkert kort för att hela familjen ska trivas.
  Att ta med mat eller fika är ett säkert kort för att hela familjen ska trivas.
  Foto: Andreas Davidsson

I denna nyhet vill vi lyfta fram ett alldeles utmärkt sätt för dig som besökare att utforska vårt biosfärområde på egen hand. Gör en vandring och upptäck årstidernas skiftningar, utforska vår natur och låt dig hänföras av vår storslagna natur! I denna nyhet har vi fokuserat på att lyfta fram några mysiga leder som är perfekta för en familjevandring som alla kan hänga med på!

Och ni - glöm inte matsäcken! Fika-paus är viktigt för att alla ska trivas och ha energi. Och varför inte grilla en korv när ni nått toppen eller klarat vandringen?

Flottarleden Runemo-Söräng

Mysig rastplats vid Runemoströmmen, som kan vara en lämplig vändplats för barnfamiljer.
Mysig rastplats vid Runemoströmmen, som kan vara en lämplig vändplats för barnfamiljer.

Flottarleden är den perfekta leden för alla familjer som vill gå en kortare eller längre tur. Starta i Runemo och följ leden mot Söräng. Du bjuds här på vandring efter de gamla flottarstigarna längs med Voxnan. Här kommer du riktigt nära älven och får se dess krafter i strömmarna samt fågelliv.

Längd: Hela leden mäter 7 kilometer mellan Runemo-Söräng. Välj själv hur långt ni vandrar innan det är dags att vända åter. Det ligger flera vindskydd och rastplatser efter vägen och en lämplig vändpunkt kan vara vindskyddet vid Runemoströmmen dit det är cirka 2,5 km (enkel väg) från parkeringen vid Runemo-badet.

Vill man gå hela leden utan att vända är tipset att ställa en bil i Söräng. Alternativt gå hela vägen till Sörängs skola (ytterligare ca 1 km) därifrån buss 100 trafikerar tillbaka till Runemo.

Passar: Leden passar alla åldrar! Lätt vandring och mycket att upptäcka längs vägen. Svag kupering, men stigen kan bitvis bjuda på lite hinder (så ta inte barnvagn eller cykel med).

Läs mer om Flottarleden här:
https://www.naturkartan.se/sv/gavleborgs-lan/flottarleden-2

Tjuvberget, Hertsjö

Utsikten från Tjuvberget
Utsikten från Tjuvberget

Ovanför sjön Övre Herten, strax söder om Bollnäs ligger naturreservatet Tjuvberget. Denna mytomspunna plats som ligger 210 meter över havet bjuder in till en kort, men trevlig vandring genom naturreservatet. Uppe på toppen ligger ett utsiktstorn, vilket är ett perfekt mål för vandringen.Ö

Längd: Stigen upp till toppen är ca 1 km lång. Du kan parkera i Norrsämnet med infart i byn Hertsjö.

Det går också att göra en längre vandring till Tjuvberget via Hälsingeleden som passerar här. En lämplig utgångspunkt kan då vara vid Skajets badplats i norra delen av Övre Herten. Härifrån är det cirka 2 km och betydligt mer krävande vandring.

Passar: Alla! Även de minsta vandrarna tilltalas av denna vandring upp på Tjuvberget. Kanske hittar ni någon tjuvgömma eller grotthål att krypa in i och låta fantasin skena iväg?

Läs mer om Tjuvbergets naturreservat och barmarksleden till toppen här:
https://www.naturkartan.se/sv/gavleborgs-lan/tjuvberget?guide_id=321

Ersk-Jansaklitten, Älvkarhed

På toppen av Ersk-Jansaklitten finns ett vindskydd att söka skydd i.
På toppen av Ersk-Jansaklitten finns ett vindskydd att söka skydd i.

En kort men krävande vandringsled upp till toppen på Ersk-Jansa-klitten. Här uppe finns ett vindskydd med grillplats. Leden är markerad med röd/orangea markeringar.

Dessutom finns lämningar av den predikstol som predikanten Erik Jansson sägs ha använt för väckelsemöten på 1800-talet då han predikade för Erskjansarna. Så en kulturhistorisk intressant plats som är väl värd ett besök.

Längd: Leden upp till toppen är cirka 1 kilometer lång, men rejält kuperad så ta lite extra tid.

Passar: Den här vandringen passar de flesta som inte behöver hjul eller har svårt att gå. Det ärganska brant stigning upp till toppen.

Läs mer om Ers-Jansaklitten och vandringsstigen upp till toppen här:
https://www.naturkartan.se/sv/gavleborgs-lan/vandringsled-till-ersk-jansa-klitten

Naturstigen, Voxna

Naturstigen går på en rullstensås och inbjuder till vandring i en härlig natur.
Naturstigen går på en rullstensås och inbjuder till vandring i en härlig natur.

Naturstigen är 3 km och går i lätt terräng på den natursköna åsen Galtryggen. Efter vägen finns informationstavlor om djur och natur, så stigen är perfekt för en barnfamilj!

Längd: Leden är 3 kilometer lång.

Passar: Barnfamiljer som vill ha en "lagom lång och tuff vandring" i vacker natur. Här finns några rejäla backar upp på åsen, men underlaget är bra, så leden är ändå relativt lättvandrad.

Här kan du läsa mer om Naturstigen i Voxna:
https://www.naturkartan.se/sv/gavleborgs-lan/naturstigen-4?guide_id=321

Familjespåret, Skålsjögården

Vid Skålsjögården hittar ni det perfekta spåret för hela familjen! Här bjuds ni på vandring i relativt flack och öppen tallskog. Stigarna är breda och fina och fungerar lika bra på vintern, då skidspår görs här. Familjespåret är 4 kilomter långt och bjuder även in de yngsta att prova att cykla i skogen. Här kan du ta med barnvagnen och gå en mysig skogsvandring - hela familjen!

För de som vill ha en längre vandring finns fler och längre vandringar med samma utgångspunkt. Fäbodslingan mäter 11 kilometer och Eggaspåret ända upp till 22 kilometer. Så en perfekt utgångspunkt för flera olika vandringar.

Längd: Familjespåret är strax över 4 km långt

Passar: Hela familjen. Även de som ligger i barnvagn eller hellre vill cykla en tur i skogen. Bred och fin stig som slingrar sig genom öppen och fin tallskog.

Läs mer om Familjespåret vid Skålsjögården här:
https://www.naturkartan.se/sv/gavleborgs-lan/familjesparet-43-km-skalsjogarden?guide_id=321

Kanalberget, Finnskogsleden, Öjungsbo

Utsikten från Kanalberget över St Öjungen är riktigt vacker.
Utsikten från Kanalberget över St Öjungen är riktigt vacker.

En vandring upp till Kanalbergets topp kan verkligen rekommenderas. Detta är en kort avstickare från den 36 km långa Finnskogsleden där du går över Kanalbergets topp. Vandringen upp till toppen är ca 400 meter och hela stigen mäter 800 meter.

Startar vid parkeringen vid Östra Öjungsbo och ansluter sedan till Finnskogsleden vid kanalen mellan Stora Öjungen och Ögat. Vi rekommenderar att ni även utforskar dessa platser innan ni vänder åter till bilen.

Längd: Stigen upp till toppen är 400 meter (kuperad). Går man ner till Ögat på andra sidan är det ca 1 km enkel väg. Därifrån kan man vandra Finnskogsleden tillbaka till Öjungsbo och de blir då ca 2,5 km totalt.

Vill man ha en längre vandring rekommenderas det att man startar i Annefors vid parkeringen för Finnskogsleden. Härifrån är det cirka 3 kilometer upp till toppen på Kanalberget.

Passar: Vandringen upp till Kanalbergets topp passar alla. Den är kort och kuperad, men belöningen på toppen är obetalbar.

Här kan ni läsa mer om avstickaren till Kanalberget:
https://www.naturkartan.se/sv/gavleborgs-lan/kanalberget-avstickare-finnskogsleden?guide_id=321

Kategorien

 • Wahl der Redaktion Wahl der Redaktion
 • Wandern Wandern

Kontakt

Adresse

Naturkartan Voxnadalen är en karta som är tänkt att samla allt för den som vill utforska Voxnadalen på egen hand. Vandringsleder, badplatser, höga naturvärden, utsikter, häftiga platser. Här samlar vi både kommunala anläggningar, ideella föreningars anläggningar (bidra gärna om ni saknas) och platser som finns på privat mark som kan vara intressanta för besökare i vårt biosfärområde. Ambitionen är att vi tillsammans bygger och bidrar till den bästa besöksguiden i Hälsingland.

E-Mail-Adresse

Biosfärområde Voxnadalen

naturkartan@voxnadalen.org

Naturkartan

Naturkartan

Öffnen Sie dies in der App