Pensionärerna som fick Västerås på skridsko

Fotos

Västerås på vintern kan vara alldeles underbart – men då är VIP väldigt viktiga. Det är Västerås ideella plogare som sköter isbanan på Mälaren. Tillsammans skapar ett gäng entusiastiska pensionärer fantastiska möjligheter till naturupplevelser, friskvård och motion för alla.

När isen lägger sig på Mälaren vallfärdar tusentals människor ut för en svindlande naturupplevelse med orörda vita vidder åt ena hållet och stadens skyline åt andra. Västerås har blivit en vinterstad – och det tack vare ett gäng pensionärer.

– Det här är ett livsverk! Jag är så glad att vi har fått Västerås på skridsko och kunnat skapa en möjlighet till friskvård, säger Nils-Erik Hjelmer från VIP, Västerås ideella plogare.

I början av 2010-talet var läget ett helt annat. Den folktomma Västeråsfjärden triggade Nils-Erik som såg möjligheterna, men inte hade några verktyg. Efter en blänkare i lokaltidningen fick han kontakt med Lakeside Adventure. Där fanns en fyrhjuling men ingen chaufför.

– Det var så det började. När jag fyllde 65 och gick i pension var jag ute och plogade för första gången. Sen kom kompisarna, den ena efter den andra, säger Nils-Erik.

Längtar ut på isen

Tolv år har gått, men kompisarna kommer fortfarande. VIP har blivit har blivit en folkkär institution i Västerås, och så snart isen lägger sig drar deras arbete igång med att skapa en milslång isbana över Västeråsfjärden och runt de intilliggande öarna. Pensionärernas samlade skiftarbete gör isen tillgänglig för Västeråsare och tillresta.

– När vintern kommer längtar plogarna efter att få komma ut. Vi är pensionärer allihop, Ola Kasimir är yngst. Han var brandman och har väldigt mycket iskunskap. Charlie Lindström är äldst med sina 89 år. Han är vigast av oss alla, berättar Nils-Erik.

I ur och skur, kyla och väta, jobbar VIP för att hålla banan i gott skick. Is är en färskvara och säkerheten är viktig. Man känner till strömmar, råkar och riskområden och är dagligen ute och bedömer isen. När den är tio centimeter håller den för fyrhjulingarna. Då plogar, borstar och sopar man isbanan.

– Att ploga med fyrhjuling är som att komma tillbaka till ungdomsåren! Och det är fantastiskt med alla människor som blir så glada av det här. Det sprids snabbt på sociala medier när vi plogar och vi får så mycket bekräftelse när vi är ute, berättar Gunnar Larsson.

Isen är öppen för alla

Tack vare VIP har Västerås förändrats. Staden har fått en turistattraktion vintertid, och Västeråsarna själva har fått nya möjligheter till naturupplevelser och friskvård. Vackra vinterdagar åker man skridsko och spark på den blanka isbanan, många promenerar och de minsta dras i pulka. Här finns plats för alla, oavsett ålder, ursprung och förkunskaper. Utanför Framnäs plogar VIP-gänget upp barnens skridskobana, där många små tagit de första stapplande skären och lärt sig åka skridsko. Den som inte har egen utrustning kan hyra på Björnögården eller från Lakeside Adventures vid Framnäs. Eller låna kostnadsfritt från Fritidsbanken.

– Att få se Västerås stadssiluett från sjön är en livsgivande upplevelse. Alla har inte möjlighet att komma ut på Mälaren med båt på sommaren, men isen, den är öppen för alla, säger Gunnar.

Kategorien

  • Skaten Skaten

Kontakt

E-Mail-Adresse

turism@regionvastmanland.se

Naturkartan

Naturkartan

Öffnen Sie dies in der App