Hängmattan – ett nattligt äventyr nära naturen

Fotos

Spännande, spontant och alldeles underbart. Allt fler upptäcker tjusningen med att övernatta i hängmatta. Familjen Moudi sover ute året runt – och de är experter på att sätta guldkant på upplevelsen.

Med van hand hänger Petra Moudi upp sin hängmatta i ett par träd precis vid vattenbrynet. Hon kommer att sova på första parkett med strålande utsikt över sjön Åmänningen.

– Jag älskar att ”hänga” och är ute jättemycket. Att övernatta i hängmatta är ett sätt att skapa fina minnen tillsammans med mina barn, berättar hon.

Petra sover utomhus året runt. Ibland själv eller med särbon, och ofta tillsammans med barnen, vars kompisar gärna hakar på. I Västmanland finns många fina platser att övernatta på, och på Landsberget finns till och med en hängmatteskog för den som inte bär med sig egen utrustning. På Trails of Västmanland hittar familjen tips på bra leder för både vandring och paddling. För allra helst tar de äventyret ytterligare en nivå: de paddlar ut till en ö och övernattar där.

– Det blir så spontant med en hängmatta! Du kan åka någonstans där det är fint väder, och ibland ger vi oss iväg bara för att kvällshimlen är ovanligt vacker. Hängmattan är lätt att ta med och du kan sätta upp den i princip var som helst där det finns två träd. I ett tält får man inte samma kontakt med naturen, säger Petra.

Behöver inte vara krångligt

Ikväll har hängmattorna hängts upp strax utanför Virsbo, och Petras barn Zarah och Zamuel är med. Familjen har gjort många roliga äventyr tillsammans, och tioåriga Sara älskar de här kvällarna.

– Det är jättekul att paddla till öar och fika i solnedgången. Och att ligga i hängmattan på kvällen och prata med mamma är supermysigt! En gång när det var kallt gjorde vi till och med en våningssäng av våra hängmattor för att hålla värmen, säger Zarah.

Det är alltid mycket prat och skratt, någon gång kan det blir en skattjakt och nästan alltid ett kvällsdopp när familjen Moudi är ute och hänger. Och god mat förstås: för Petra är det viktigt att familjens utflykter har guldkant. Maten lagas oftast över öppen eld på någon fin grillplats och ikväll vankas det grillade lyxhamburgare med extra mycket ost. Och till skillnad från hemma så blir det alltid dessert.

– Även om jag gärna tar med både glas och porslin för att det ska vara fint, så behöver det inte vara krångligt. En gång hade jag med glass i mattermos. Maten smakar alltid extra gott ute i naturen, säger Petra.

Soluppgång och sovande barn

När mörkret sakta sänker sig över Åmänningen är maten uppäten, skratten har tystnat och Zarah och Zamuel ligger i sina hängmattor med varsin ljudbok. Snart är vågornas kluckande det enda som hörs och i tre hängmattor sover nu familjen Moudi djupt. Men även om Petra älskar att somna under en stjärnklar himmel så kan hon redan längta till nästa morgon:

– Det är så mysigt att vakna här ute och ligga och titta på de sovande barnen. Och att sedan få se soluppgången och allt vackert omkring en – det är helt underbart.

Kategorien

  • Wandern Wandern

Kontakt

E-Mail-Adresse

turism@regionvastmanland.se

Naturkartan

Naturkartan

Öffnen Sie dies in der App