Vandra i Arvika och Eda

Fotos

 • Sjöutsikt
  Utsikt över sjön vid Södra Gunnarskogsleden.
  Foto: Arvika kommun
 • Vandrare på en led
  Norra Gunnarskogsleden
  Foto: Arvika kommun
 • Mossbeklädd jordkällare i skogen
  Jordkällare vid Norra Gunnarskogsleden
  Foto: Arvika kommun
 • Blomman åkervädd vid en äng
  Åkervädd vid Norra Gunnarskogsleden
  Foto: Arvika kommun
 • Stenmur, vandringsstolpe och en röd stuga
  Infart till Lafallhöjden på Norra Gunnarskogsleden
  Foto: Arvika kommun
 • Spång vid en sjö
  Stora Korstjärnet vid Södra Gunnarskogsleden
  Foto: Arvika kommun

Västvärmland kan stoltsera med Värmlands första kombinationsled för vandring och cykel. I Gunnarskog, som ligger cirka två mil norr om Arvika, finns två spännande leder att utforska – för både nya och erfarna vandrare.

Gunnarskog utanför Arvika är ett stort område som har såväl en tätort med villaområden, som en naturskön bygd med sjöarna Gunnern och Bergsjön som tongivande vattenstråk.

När du väl ska ut på din vandring kan Södra Gunnarskogsleden erbjuda dryga två mils vandring genom ett vackert kulturlandskap. Här är höjdskillnaderna utmärkande och du kommer gå förbi flera fina platser, som exempelvis Ryggestadbergets utsiktstorn från vilket du ser Gunnarskogs båda sjöar. Leden tar dig också förbi små skogstjärn. Bli inte skrämd om du ser en älg eller två längs vägen. Skogarna i Gunnarskog har ett rikt djurliv och hög artrikedom.

Starta denna vandring vid Larstomta vandrarhem, där det står tydligt åt vilket håll du ska gå beroende på om du vandrar eller cyklar. Såväl Södra Gunnarskogsleden som Norra Gunnarskogsleden, är kombinerade vandrings- och cykelleder.

Känns två mil för långt? Givetvis kan du välja en kortare runda. Ta gärna hjälp av kartan för att ta bilvägen tillbaka längs den södra av de två lederna.

Medan den södra leden minner om att gå i en cirkel, är den norra lite annorlunda. Den går i stället rakt norrut till att börja med, för att sedan övergå till en rund slinga som sedan tar dig tillbaka till starten. Norra Gunnarskogsleden är fyra mil lång och kan även den göras både till fots och till cykel. Även denna startar vid Larstomta vandrarhem. Längs leden hittar du ödegårdar samt ett finntorp som heter Lafallhöjden. Varför inte sova under ett vindskydd eller en kolarkoja? Kolarkojorna finns cirka två kilometer från Mörttjärn på Södra Gunnarsbyleden.

Om du hellre vill övernatta i Arvika, rekommenderas Ingestrands camping, som är en helårsöppen familjecamping med möjligheter till många aktiviteter vid Glafsfjordens strand. Vill du äta middag i centrala Arvika, finns Olssons brygga, cirka fyra kilometer från campingen i Arvikas hamn.

I Jössefors, två mil väster om Arvika, hittar du ett annat intressant boende. Guesthouse Eleven drivs av ett holländskt par som har gjort om en gammal skola till ett bed and breakfast. Inte heller här är vattnet långt borta – på andra sidan vägen ligger Glafsfjorden, där du exempelvis kan paddla kanot, som alternativ till vandringen.

Andra boenden, beroende på vilket håll du kommer ifrån, är exempelvis Hotell Charlottenberg i handelsorten med samma namn, samt Vandrarhemmet Brunskog, som ligger närmare Karlstad.

De båda Gunnarskogslederna bjuder på fin och varierad vandring i naturskön bygd. Väl värda ett besök – båda två.

Kategorien

 • Wandern Wandern
 • Vandrarvänligt boende Vandrarvänligt boende

Kontakt

E-Mail-Adresse

Kontakta VisitVärmland

info@visitvarmland.com

Naturkartan

Naturkartan

Öffnen Sie dies in der App