Bilder

  • Två personer cyklar på en cykelväg
    Njut av strandängar, skogar och våtmarker från cykeln.
    Foto: Biosfärkontoret

Cykla i Vattenriket

Vattenriket bjuder på många fina cykelturer. Här rullar du fram på gammal banvall, grusväg och bilfri cykelväg. Ta en dagstur till Råbelövssjön, Äspetstranden eller Linderödsåsens lummiga sluttningar. Vill du cykla längre finns Stora Vattenrikerundan på 80 km. Packa en picknick, ta på hjälmen och trampa iväg!

Stora Vattenrikerundan (80 km)

På den här rundan får du uppleva Vattenrikets varierade natur och besöks-platser. Den börjar vid naturum och följer Hammarsjöns östra sida mot havet. I Åhus fortsätter du längs Hanöbuktens vita stränder och ålabodar. I Maglehem vänder turen norrut mot Degeberga och Gärds Köpinge, med stopp vid Vramsån. Glöm inte kikare och badkläder!

Råbelövssjön runt (22 km)

Njut av en bilfri cykeltur på banvallen norrut längs Råbelövssjöns östra sida. Badplatserna i Balsby och Österslöv är fina platser att pausa på. Cykla vidare genom äppelodlingar och beteshagar till idylliska Ekestad. Här fortsätter turen med Balsbergets bokskog på ena sidan och den glittrande sjön på den andra.

Torsebro- och Nävlingeåsturen (53 km)

Du börjar med att cykla norrut mot Näsby. Gör en avstickare till Näsby fält och Norra Lingenäset, innan du fortsätter på cykelvägen mot Torsebro. Krutbruket är en fin plats att stanna och fika på. Fortsätt mot Norra Strö och Önnestad med Nävlingeåsens fantastiska bokskog.

Genom Linderödsåsens skogar (58 km)

Turen går västerut på banvallen mot Ovesholm och vidare på småvägar förbi Träne, Djurröd och Rickarum. Landsvägen mellan Äsphult och Linderöd slingrar genom lummig lövskog. I Linderöd möter du banvallen med nedförsbacke hela vägen till Sätaröd. Turen fortsätter på banvallen till Tollarp och Kristianstad.

Sydostleden (260 km)

Sydostleden är Sveriges andra nationella cykelled. Den 26 mil långa leden sträcker sig mellan Växjö och Simrishamn skyltad med Trafikverkets röda skyltar.

I Kristianstads kommun tar den dig genom Fjälkinge och Kristianstad ner till Åhus och kusten. I Friseboda cyklar du längs havet för att sedan trampa uppför kullarna mot Maglehem och vidare mot Österlen.

Kategorier

  • Cykling Cykling
  • Nära kollektivtrafik Nära kollektivtrafik

Kontakt

E-postadress

Kristianstads kommun

+46 44 13 50 00

kommun@kristianstad.se

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen