Vandring

Sala - Svartådalsleden

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 13.0 km
  • Svårighetsgrad Blå - medel

Åtgärder

Beskrivning

Svartådalsleden mellan Västerfärnebo och Mattssons Torn är en härlig vandringsled inom Svartådalen Friluftsområde. Charmig landsbygdsmiljö, vackra våtmarker och drömska skogar är lite av vad denna varierande led har att erbjuda. En av höjdpunkterna längs leden är helt klart den milslånga utsikten från Mattssons Torn.

Svartådalsleden är en perfekt heldagsutflykt på 13 - 21 km beroende på vart du väljer att avsluta din tur. Leden är markerad med oranga skyltar och trädmarkeringar och med Naturkartans kart-app följer du enkelt var du befinner dig på leden (mobiltäckning finns längs hela leden). Terrängen du vandrar i är mestadels flack samtidigt som det finns några steniga partier längs de naturliga skogsstigarna.

Svartådalsleden börjar i den vackra bygden Västerfärnebo. Hit kan du ta dig med buss från både Sala och Norberg och självfallet finns här även parkering. Innan eller efter din vandring rekommenderas ett besök på Svartådalens besökscenter och för den fikasugna är ett stopp på Fiket i Färnebo ett måste.

Den första delen på vandringen efter att du lämnat Västerfärnebo följer grusvägar i vacker landsbygdsmiljö. Ett stillsamt landskap breder ut sig med öppna åkrar, röda gamla lador och gröna dungar.

Efter 3,5 km kommer du att nå en bro som tar dig över berömda Svartån. Svartån är pulsen och hjärtat i Svartådalen och är stor orsak till den enorma naturrikedom som här finns. Varje år svämmar Svartån över och bidrar till ett vidsträckt våtmarksområde som sjuder av mångfald och liv. Särskilt fågelskådare lockas till detta vackra område för att njuta det rika fågellivet.

Strax efter att du passerat Svartån når du området Hedbo och därefter kommer du mestadels att röra dig i skogslandskap på vägen mot Mattssons Torn. Du kommer växelvis att vandra på grusade skogsvägar och naturliga skogsstigar. Strax innan Mattsons Torn finner du en vattenkälla och ett vindskydd där du antingen kan rasta eller stanna för en övernattning.

Efter att du nått höjdpunkten Mattssons Torn så har du två alternativ. Om du på förhand ordnat med transporter så kan du avsluta din tur vid Parkeringen vid Mattsons Torn. Då har du en vandringstur på 13 km och ca 3,5 timmar aktiv vandringstid. Det andra alternativet är att vandra tillbaka till Västerfärnebo via turförslaget "Svartådalsleden - Tillbaka till Västerfärnebo". Då får du en totalt 21 km lång tur och ca 5,5 timmar aktiv vandringstid.

Svartådalsleden vandras med fördel som en del av ett längre besök i området. Svartådalen Friluftsområde har fler vandringsleder att upptäcka och mycket populärt har det blivit att uppleva Svartådalen från vattnet. Charmiga boenden finner du bland annat hos Edens Garden B&B, Fallängetorp för fä & folk och Per Persgården. För dig som önskar bo lyxigt och njuta av SPA finns även boendet i Sätra brunn.

Välkommen till Svartådalen!

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Parkering

Parkering i Västerfärnebo finner du intill Kyrkan HÄR.

Parkering nära Mattson Torn finner du är HÄR.

Kommunikationer

Med Västmanlands länstrafik (VL) kan du åka buss till Västerfärnebo från Sala och Norberg. Se busstider via www.vl.se

Hitta hit

Svartådalsleden börjar i Västerfärnebo som ligger längs väg 256 mellan Sala och Norberg.

Föreskrifter

Tänk på att aldrig elda i naturen om eldningsförbud råder. Detta kan du finna information om på krisinformation.se

För information om hur du eldar på säkert och med hänsyn. Läs Trails of Västmanlands artikel om att elda i naturen.

Nedladdningar

Kontakt

E-postadress

turism@regionvastmanland.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen