Vandring

Fagersta - Landsbergstriangeln

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 16.0 km
  • Tid 5 tim

Åtgärder

Aktuellt

På grund av att en damm har brustit vid Sågsjön så finns det ingen broövergång kvar på platsen. Var försiktiga vid passage på den av allmänheten upprättade övergången.

Kommer man till Trummelsberg och vill åka vidare mot Bockhammar/Skinnskatteberg så kan man göra det, i vanlig ordning är det allmänt trafikvett som råder. Det finns också möjlighet att ta sig till grillplatser samt badplats i Trummelsberg.

Visa aktsamhet för rådande förhållanden, omgivning samt boende i området. Respektera alltid boende i området. Iaktta försiktighet och följ myndigheters uppmaning vid till exempel eldningsförbud.

Beskrivning

Istidsgrottor, drömska skogar och storslagna vyer

Den mycket populära Landsbergstriangeln är en 16 kilometer lång rundvandring som följer delar av berömda Bruksleden. Vandringen går genom drömska skogar och passerar flera vackra sjöar och vattendrag. Spår efter gamla tiders bergsbruk förgyller vandringen och för med sig en känsla av förundran. Vid den korta avstickaren Issjöstigen finns spår efter istiden i form av en vacker kanjon och en häftig blockstensgrotta – väl värt den extra kilometern! En stor höjdpunkt är givetvis Landsberget med sin storslagna utsikt över nejden –den bästa utsikten får du 300 meter från huvudleden på stigen ned mot Issjöstigen och Landsbergets nedre parkeringsplats.

Landsbergstriangeln är en välmarkerad led och mycket enkel att följa. Ledentréer med karta finns placerade vid övre parkeringen vid Landsberget samt parkeringen vid Trummelsberg. Leden följer huvudsakligen naturliga skogsstigar med en del sten och rötter. Etappvis är terrängen kuperad, särskilt kring Landsberget. Spänger och broar tar dig tryggt över blötare partier. På toppen av Landsberget finns ett vindskydd med grillplats och vid sjön Stora Trehörningen finns en liten övernattningsstuga med tillhörande grillplats. Därtill finns ett stort antal naturliga rastplatser kring sjöar och vid utsiktsplatser. Hela vandringen tar 5-6 timmar beroende på antal raster.

Vandringen runt Landsbergstriangeln kan inledas vid parkeringen intill hyttområdet Trummelsberg eller vid den övre eller nedre parkeringen norr om Landsberget. Härifrån kan du välja att gå leden medsols eller motsols. Den lilla avstickaren Issjöstigen är väl värt ett besök och markering för att hitta stigen finns från huvudleden kring Landsberget. Issjöstigen är ca 500 m lång och sträcker sig från en korsning på huvudleden 150 m nordväst om Landsbergetstopp och ned till en korsning på den stig som går mellan Landsbergetstopp och den nedre parkeringen.

Ett besök vid Landsbergstriangeln inbjuder givetvis till ett förlängt besök i trakten. I Fagersta finns flera trevliga kaféer och matställen, attraktiva boendealternativ och givetvis ett sort utbud av friluftsaktiviteter. Besök gärna kommunens egna webbplats för mer information om vad du kan uppleva och göra i Fagersta.

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring
  • Trailrunning Trailrunning
  • Rundslinga Rundslinga

Underlag

Naturliga skogsstigar med en del rötter och sten. Etappvis kuperad terräng.

Parkering

Parkering finns vid Landsberget eller hyttområdet vid Trummelsberg.

Kommunikationer

Med kollektivtrafik når du Fagersta station med antingen tåg eller buss. Boka din buss eller tågbiljett via www.sj.se eller www.vl.se. Från Fagersta station är det sedan 14 km till ledstarten vid Landsberget. Den sträckan kan bokas med något av Fagerstas taxibolag.

Hitta hit

Parkering finns vid Landsberget eller Trummelsberg.

Vid Landsberget finns två parkeringar, den övre och den nedre. Dessa når du via avfarten till Landsberget från riksväg 66 ca 10 km söder om Fagersta. Följ avfartsvägen i ca 500 meter för den nedre parkeringen och ca 1,5 km till den övre.

Parkeringen vid Trummelsberg når du via avfarten in på Trummelsbergsvägen från riksväg 66 ca 14 km söder om Fagersta. Följ grusvägen i 4,5 km tills du kommer fram till parkeringen vid det gamla hyttområdet.

Kontakt

E-postadress

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner