Kulturmiljö

Ebba Brahes lusthus

Kulturmiljö

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Aktuellt

Under perioden 2021-2022 pågår ett omfattande restaureringsarbete av lusthuset. Detta innebär att det under vissa perioder kan vara svårt att komma in i själva byggnaden och att det kanske kommer att finnas arbetsredskap och annat i området.

Skinnskattebergs kommun vill också gärna uppmana alla besökare att tänka på att inte gå in allt för många i lusthuset samtidigt då detta kan öka påfrestningarna på själva konstruktionen före restaureringen av grunden. Max 3 personer bör samtidigt vistas inne i lusthuset. Detta är också bra att beakta i och med de Corona-rekommendationer som finns från Folkhälsomyndigheten.

Beskrivning

I början av 1600-talet anlades en stångjärnssmedja med tre hamrar vid Bockhammar. Bruket köptes kort därefter av riksdrotsen Magnus Brahe som redan ägde bruket i Uttersberg. Dottern Ebba Brahe ärvde Bockhammar år 1633. Bockhammars bruk var i drift mellan 1607 och 1880. Lusthuset och den stora, timrade mangårdsbyggnaden från 1817 är idag i stort sett det enda som återstår av det gamla bruket.

I sin ungdom upplevde Ebba Brahe (1596-1674) en romantisk kärlekshistoria med kung Gustav II Adolf. Deras planerade giftemål förhindrades dock av konungens mor. Den tjugofyraåriga Ebba gifte sig i stället fältherren Jacob de la Gardie. Paret fick 14 barn. Efter makens död 1652 styrde Ebba Brahe med fast hand familjens många gods och bruksanläggningar runtom i Sverige.

Många sägner florerar om Ebba Brahe där hon beskrivs som en god och ärbar kvinna. Den vackra kärlekssagan med Gustav II Adolf i trakterna vid Bockhammar har gett näring åt fantasin och romantiken. Som en vacker skyddsängel sägs hon visa sig i parken kring lusthuset för att uppmana människan till godhet och trohet. Enligt sägnen hade hon sedan ungdomen två sånger i sitt hjärta som hon sjöng från lusthuset, den ena i dur och den andra i moll. Efter hennes död 1674 sjunger fåglarna på Bockholmen hennes sånger.

Länkar

Aktiviteter och faciliteter

  • Kulturmiljö Kulturmiljö
  • Naturvärde Naturvärde
  • Forn-/kulturminne Forn-/kulturminne
  • Sittbänk Sittbänk
  • Parkeringsplats Parkeringsplats

Tillgänglighet

  • Barnvagnstillgängligt Barnvagnstillgängligt

Fakta

Ebba Brahes lusthus är en del av Ekomuseum Bergslagen.
https://ekomuseum.se/

Ekomuseum Bergslagen är sedan 1986 ett nätverk av nästan 70 olika platser att besöka, alla på temat industrihistoria. Det handlar om ett 20 mil långt område i Dalarna och Västmanland. Platserna berättar idag om liv och arbete, teknik och bergsbruk i Bergslagen förr.

Parkering

Parkering finns strax ovanför lusthuset, och platsen är skyltad.

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare eller till ansvarig förvaltare.

Recensioner