Näs

I Näs kan du vandra genom skogen och njuta av utsikten från höjderna. Ta med picknickkorgen och spana efter fåglar vid Skedvisjöns strand. Från grusvägen som går genom reservatet leder en stig till Trånggatan. Trånggatan är en smal bergsskreva som precis är tillräckligt stor för att en smalare, vuxen person ska kunna ta sig igenom den.

I området finns spår av hur människor utnyttjade skogen i äldre tider. Här finns kolbottnar och en ruin av en kolarkoja. Kolbottnar är rester efter kolmilor där man gjorde träkol. I kolarkojan bodde den som vaktade så att kolmilan inte skulle brinna upp.

Skogen består av gammal barrskog med många döda träd, både stående och liggande på marken. I skogen finns också några ovanligt gamla aspar.

Att göra:
 • Naturreservat
Tillgänglighet:
 • Nära parkering
Hitta hit:

Från Kolsva når du Näs via Bruksgatan som går över i Skedvivägen, riktning sydväst. Sväng höger där du ser skyltarna "Naturreservat 1" och "Tålbo 4".

Kontakta oss

Ylva Granath

Kontakta mig om du har frågor om Naturkartan Västmanland.

Vill dit
Var där
Kommentera
 • Barbro Kinnunen

  Fantastisk skog och fin slinga. Gjorde en extra sväng längs klippkanten istället för att klämma mig igenom skrevan. Fortsätter kryssandet av länets naturreservat.

  9 månader
 • Thomas Gidlund

  Trolsk och magisk miljö. Spännande att försöka pressa sig igenom klippskrevan. Tids nog så ska jag klara det 😀

  nästan 2 år