Vandring

Syterstugan - Norra Sytertoppen - Viterskalsstugan

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 12.6 km

Åtgärder

Beskrivning

En krävande och spännande topptur på Norra Storfjällets och Västerbottens högsta topp 1768 meter över havet.

De flesta som bestiger Sytertoppen övernattar i Viterskalsstugan och börjar turen där, vilket är att rekommendera. Det går att göra en bestigning fram och åter från Hemavan samma dag, men det är långt och kräver mycket god kondition.

Från Viterskalsstugan följer du Kungsleden cirka en kilometer mot Syterstugan där du korsar Syterbäcken över bron. Härifrån följer du sedan stigen som brant leder upp på platån söder om Måskoestjåhke. Följ sedan platåkammen mot Norra Sytertoppen. Stor del av vandringen sker i blockterräng och till viss del över snöfält. Väl uppe på toppen har du underbar utsikt åt alla vädersträck vid vackert väder, men på den här höjden ligger ofta molnen som ett tjockt lager och gör att sikten inte alltid är den bästa. Ett par hundra meter nedanför toppen finns en liten toppstuga där du kan vila och få lä. Det är en liten stuga med två bänkar och ett bord. Kamin saknas.

Karta, kompass och god orienteringsförmåga krävs framförallt vid sämre sikt.

Ett alternativ för dig som är ute på vandring längs Kungsleden är att istället för vandra genom Syterskalet mellan Viterskalsstugan och Syterstugan istället ta leden som går via Norra Sytertoppen. Du som väljer den här vägen bör ha både gedigen erfarenhet av vandring och goda väderförutsättningar.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Kontakt

E-postadress

Länsstyrelsen Västerbotten

vasterbotten@lansstyrelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen