Boende

Norra Ljusliden stuga

Boende

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Stugan ligger i viken av den stora sjön Ransarn. Här finns 13 + 2 bäddar fördelat på fyra rum. På gården finns även en gammal stuga.

Stugan är olåst och övernattning kostar 200 kr per person och natt. Barn 0–15 år bor gratis. Avgiften används till stugans underhåll, utrustning och ved. Betalningsinformation finns i stugan. Det går inte att boka stugan eller sängplatserna.

Erbjud nya gäster att sova i sängarna om du redan sovit en natt. Vandrare och skidåkare har förtur till sängarna.

Stugan har vedspis, köksutrustning, madrasser, kuddar och filtar. Ta med lakan eller sovsäck. Du som besökare städar efter dig och bär in ved från vedförrådet till nästa gäst. Glöm inte att splinta stickor som är lätta att göra upp en eld med.

I stugan är det tillåtet att ha hund, men den får inte ligga på madrasser eller filtar. Använd inte heller köksutrustning som matskål.

Historia

Ransarn är en nybyggarmiljö i fjällen från 1890-1920. Ransarnområdet är ett av de senast koloniserade områdena i Sverige. De nybyggen som funnits här, som mest 12, upptogs mellan 1890 och 1920 och med ett undantag har de övergivits i samband med Ransarens reglering på 1950-talet.

Några av gårdarna har varit bebodda senare. Ända fram till regleringen saknade Ransarnområdet vägförbindelse till omvärlden. Här levde man länge enligt nybyggarnas livsmönster som i huvudsak byggde på jakt och fiske, kombinerat med kreaturshållning.

Fiske

Ransarn är känd för sitt vinterfiske efter rödning. I sjön finns både öring och röding, samt en del lake. Statens fiskekort för fjällfiske gäller. I Ransarån gäller speciella regler.

Koordinater

RT90: X 7239150 Y 1459150

Sweref 99: N 7236683 E 496827

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Boende Boende

Kontakt

E-postadress

Länsstyrelsen Västerbotten

vasterbotten@lansstyrelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Västerbottens Naturkarta

Västerbottens Naturkarta

Öppna detta i appen