Vandring

Konstleden, Saxnäs - Ateljén - Gaalloe - Borgafjäll

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 15.8 km

Åtgärder

Beskrivning

Mellan Borgafjäll och Saxnäs kan du vandra över kala fjäll och ner genom den mäktiga dalen där Satsån slingrar sig. Leden är en fin dagstur för den som snabbt vill komma upp på fjället. Konstleden har fått sitt namn efter de konstverk som finns efter leden och kan ses som en fortsättning på Konstvägen som går till Borgafjäll.

Upplevelser längs vandringen

Uppe på Galloes topp, 1160 meter över havet, finns ett rastskydd. Här har du fina vyer mot Borgahällan och Gitsfjället i öster, Marsfjället i norr och Fiskonfjället i väster. Nere vid Satsån är det fint att tälta och fiska. Kom ihåg att köpa fiskekort.

Uppe på Satsfjällets sluttning står Folke Ricklunds ateljé. Konstnärens lilla stuga är egentligen ingen ateljé, men där bodde och arbetade han ofta. Stugan är privatägd men en del av den hålls öppen för att besökare ska kunna rasta.

”En god natts sömn” i Borgafjäll

I Borgafjäll möts du av konstverket ”En god natts sömn” på östra Lappvallen. Konstverket är uppfört av konstnären Per Enoksson och består av en kamin och en säng.

”Tsïegle” (Vägvisaren) i Saxnäs

Vid Satsfjällets parkering och ledens ena ände står ”Tsïegle - Vägvisaren”. Ett konstverk uppbyggt av stenar och glas som ett vägvisande röse. Konstnären Tomas Colbengtson ville göra ett konstverk som både var en traditionell rösad vägvisare och berättade om de samer som levt och verkat i området. Glaset i konstverket har formen av en samisk kåta med dörröppningen mot syd-sydöst. I ingången går det att kika in på de personer som bott här.

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Kontakt

E-postadress

Länsstyrelsen Västerbotten

vasterbotten@lansstyrelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Västerbottens Naturkarta

Västerbottens Naturkarta

Öppna detta i appen