Vandring

Kittelfjäll - Blerikstugan

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 11.7 km

Åtgärder

Beskrivning

Ledstarten är på motsatt sida vägen från parkeringen nedanför hotellet i Kittelfjäll. Vandringen börjar lättsamt och snart kommer du till bron över Vojmån. Här finns möjlighet till fint fiske om man löser fiskekort av Bergsjöns fiskevårdsområde. Du vandrar vidare genom fjällnära granskog och kommer snart till några myrar. I skogen kan du se arter som Torta, Linnea och Gullris – på myrarna Kärrspira, Svarthö och Sileshår. I väst ser du det mäktiga Borkafjället med sina branta sluttningar ner mot Borkasjön.

Nu väntar en ganska brant stigning upp på Vaellientjålhte. Här uppe kan du pusta ut och du får en fantastisk vy över Rissjön och Risfjället. Sitt gärna och spana efter både fjällvråk, kungsörn och tornfalk. Kanske kan du till och med få se en jaktfalk. I Marsfjällen finns även andra spännande arter som fjällräv, björn och järv. Tänk på att du inte medvetet får uppehålla dig närmare än 100 m från ett rovfågelbo eller lya.

Den fortsatta vandringen, genom björkskog och gräshedar, mot Blerikstugan är lättsam. Blerikstugan är ett utmärkt ställe för övernattning och för egna turer i området. Från Blerikstugan kan du göra turer utan leder till Marsfjällstoppen, Borkafjället och i Risfjällsområdet.

Möjlighet till fiske finns i Rissjön om man löser Länsstyrelsens fiskekort.

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Kontakt

E-postadress

Länsstyrelsen Västerbotten

vasterbotten@lansstyrelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Västerbottens Naturkarta

Västerbottens Naturkarta

Öppna detta i appen