Vandring

Hemavan – Atoklimpen, Lapplandsleden

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 40.8 km

Åtgärder

Beskrivning

De första 11 kilometrarna består av ganska öppen fjällbjörkskog med många välspångade myrar. Här färdas du genom ett myller av små sjöar med mäktiga vyer mot Norra Storfjället. På mitten av sträckan är du uppe på kalfjället med utsikt över landskapet. Här är det relativt lättgånget. De sista 7 kilometrarna mot sjöarna Skälvattnet och Kalven är det lite tätare skog med fuktigare partier.

Vid Skälvattnet gör den markerade vandringsleden ett uppehåll på 750 meter och ersätts av en roddled med båtar.

Sjöarna runt Jofjället är särskilt att rekommendera för dig som gillar att fiska. Vattnen är upplåtna för fiske med statligt fiskekort. Det finns flera stigar runt sjöarna för dig som vill göra avstickare.

Vid Aeiliesjaevrie, cirka 9 km från Hemavan, finns öppen skog en bit ovanför vindskyddet. Här har du fina vyer att tälta vid. Perfekt om du vill göra en kortare tälttur från Hemavan. Vill du gå lite längre så är en fin första tältplats vid Seinesvattnets utlopp cirka 15 km från Hemavan eller på höjderna bredvid Goblejaur/Baktiejaur omkring 20 km från Hemavan. Här är du halvvägs till Atoklimpen.

Efter att Rikarfjället passerats går leden ner i en bäckravin och här kan det vara fint att ta en rast vid broläget vid Storbäckens vattenfall innan leden åter går brant uppåt. När leden kommer upp på kalfjället igen finns många bra tältplatser vid någon av de små tjärnarna. Nu är det 15 km kvar till Atoklimpens kulturreservat.

Efter ytterligare en bit viker leden ner genom skogen mot Skälvattnet. Här finns inte så många passande tältplatser, men när leden närmar sig Joesjö finns en bra plats vid en liten klarblå tjärn innan stigen når till sjön Kalven. Här är det ungefär 9 km till Atoklimpens naturreservat.

I kulturreservatet Atoklimpen kan det vara värt att stanna en dag och gå den 9 kilometer långa leden runt fjället. Det finns även en led till toppen (1 006 meter över havet). Intill Risbäcken finns en rastplats med eldstad, bänkar och bord. Tältar gör du en bit upp längs Risbäcken. Tänk på att inte tälta kring Atostugan. Stugan och kåtan är inte för övernattning.

Ungefärlig tid att vandra sträckan: 2-3 dagar

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Kontakt

E-postadress

Länsstyrelsen Västerbotten

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare eller till ansvarig förvaltare.

Recensioner