Vandring

Gierevaartoe - blomsterfjället

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 2.7 km

Åtgärder

Beskrivning

Vandringen upp till Gierevaartoe går genom frodig högörts-björkskog med manshög torta, stormhatt och gräset hässlebrodd. Det är inte utan anledning det kallas blomsterfjället. Väl uppe på toppen får du en fantastisk utsikt mot Hemavan, Norra Storfjället och de norska gränsfjällen.

Stigen upp till Gierevaartoe ligger ca 5 km sydost om Hemavan. Den utgår från parkeringen bortanför skylten Portbron om du kommer från Hemavanhållet. Skyltar med vandring syns tydligt vid vägen. Följ den rödmarkerade stigen upp på fjället genom den frodiga högörtsskogen. Förutom fina vyer har fjället en väldigt speciell flora med sin kalkrika berggrund. Uppe på kalfjällskanten kanske du stöter på de första fjällsipporna eller Sveriges minsta orkidé Dvärgyxne. Efter den lilla kalfjällsbiten går stigen genom ett mindre skogsparti.

Vägbeskrivning till toppboken Sommartoppar Hemavan Tärnaby (använd gärna Naturkartan för att se att du går rätt): efter nästa branta parti när du når en platå. Tag vänster vid pilen sommartoppar (sydost) och gå mot Klippväggen istället för att följa stigen. Vid Klippvägen är en fin fikaplats om det är blåsigt. Här växer gott om fjällsippor på den kalkrika klippan och känn efter, kanske får du känna fjällyxnes vaniljdoft eller se Fjällnejlikan. På en plats finns en stig uppför Klippan. Uppe på nästa platå är det ca 4-500 m kvar. Följ de stora stenblocken och håll rakt i sydost. Från toppen får du milsvid utsikt i alla riktningar. In mot Gryttind, Olfjället och nordnorges högsta fjällmassiv Oksskolten i sydväst, Artfjället i väst, norra Storfjället och Laisan i nord och ost samt Södra Storfjället i söder.

Gierravatoe består av två små toppar, på den norra toppen står TV-masten. Lådan med toppboken är inte på toppen med TV-masten.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Parkering

Parkering finns vid Blå Vägen i Portbron.

Kontakt

Adress

+46 (0)954-140 33

E-postadress

Turistinformation Hemavan Tärnaby

info@visithemavantarnaby.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen