Vandring

Fättjaur - Silisen - Valfjället - Grönfjället - Grantonsskalet - Grönfjäll

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 24.0 km

Åtgärder

Beskrivning

Fättjaur–Silisen–Valfjället

4 km enkel väg.

Från parkeringen vid Fättjaur är det en lätt vandring två kilometer genom fjällbjörkskogen till Silisens sameviste. Från Silisens sameviste fortsätter vandringen genom fjällbjörkskogen uppför Valfjällets sluttning. Några fina översilningskärr passeras innan den karga fjällheden tar vid. Utsikten mot sjöarna Silisen och Virisen ger lön för mödan. Från Valfjällets långsträckta topp är utsikten milsvid.

I det småkuperade landskapet med fjällbjörkskogar, rishedar, små våtmarker och sjöar trivs många fåglar. Området har också en intressant flora med flera kalkgynnade arter, t.ex. bruntåg, spädbräcka och smaldunört.

Här kan du välja att gå samma väg tillbaka till Fättjaur (4 km) eller fortsätta mot Grönfjäll.

Fättjaur–Grantonsskalet–Grönfjäll

26 km enkel väg.

Turen mellan Fättjaur och Grönfjäll är lång och bitvis utmanande. Många vackra vyer oberoende av vilken riktning turen genomförs. Turen går i varierad terräng på kalfjäll, över myr och i fjällbjörkskog med ett par brantare partier. Blåhakens klara toner i fjällbjörkskogen följs av ljungpiparens vemodiga visslingar över fjällhedarna. Passar bra som tvådagarstur med övernattning i tält.

Vandringsleden passerar Valfjället, Rotiken och Grönfjället med avslutande vandring genom vackra Grantonsskalet.

Grönfjäll–Grantonsskalet

3–6 km enkel väg.

Grantonsskalet är en intagande dalgång som med vackra utblickar mot Vojmådalen och kringliggande fjälltoppar. Granstonsskalet är värt ett besök oavsett årstid. I dalen växer ett tvärsnitt av typiska fjällväxter, hösten bjuder på sprakande färger och vårvintern gnistrande snö. Genom dalgången slingrar sig Grantonsbäcken. Området är lättillgängligt för t.ex. barnfamiljer. För mer utmaning finns flera alternativ för toppturer på Kroenejenvaellie, Grönfjället och Klippfjället. I området finns flera lavinfarliga sluttningar.

Den inre delen av Grantonsskalet har få ljus- och ljudstörningar. Vintertid syns och hörs skotertrafiken men övriga delar av året är det främst andra vandrare och ledmarkeringar som kan påverka naturupplevelsen.

Från Grönfjäll går leden två kilometer genom gran- och fjällbjörkskog innan den når fram till den vackra högfjällsdalgången. Efter bron över Grantonsbäcken fortsätter leden genom dalgången med Grönfjällets och Klippfjällets toppar på var sida. Längden på turen kan anpassas efter väder och intresse eftersom samma led följs tillbaka.

Det finns flera alternativ för toppturer. Ett mer pulshöjande alternativ till att vandra samma led tillbaka är att längst in i dalen ta leden mot Fättjaur uppför den branta östra sidan av Grönfjällsmassivet för att därefter lämna leden och följa kammen söderut tillbaka mot Grönfjäll. På kammen är terrängen lättvandrad. Hela vägen ges vackra utblickar mot kringliggande fjällandskap. Trots det hårda, blåsiga klimatet blommar flera skira fjällblommor bland stenarna. På vägen finns möjlighet att gå upp Grönfjällets bägge toppar, 1 318 m.ö.h. respektive 1 376 m.ö.h.

En kortare topptur är att från Grönfjäll vandra upp på Grönfjällets sydligaste topp Kroenejenvaellie, 2 kilometer tur och retur. Inledningsvis följs den statliga leden mot Grantonsskalet. En liten stig går uppför fjället till Kroenejenvaellies topp, 989 m.ö.h., med magnifik utsikt över Vojmådalen.

Från Grönfjäll är det cirka 7 km till Klippfjällets högsta topp, Skaarjehke 1 364 m.ö.h. Klippfjället är populärt vintertid för isklättring och har flera alternativa nedfarter för lössnöåkning.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Kontakt

E-postadress

Länsstyrelsen Västerbotten

vasterbotten@lansstyrelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Västerbottens Naturkarta

Västerbottens Naturkarta

Öppna detta i appen