Vandring

Fatmomakke - Marsfjällskåtan - Blerikstugan - Fatmomakke

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 34.9 km

Åtgärder

Beskrivning

Leden utgår från parkeringen i Fatmomakke.

Vandringen går till att börja med genom fjällnära granskog. Här kan du se arter som torta, linnea och gullris. Det är lite småbackigt i början men efter ca 2 km kommer du till bron över Svartbäcken. Forsen under bron är mäktig. Leden följer efter detta Rodinsbäcken som rinner ner i Svartbäcken. Inslaget av fjällbjörkskog blir mer påtagligt och efter ytterligare vandring kommer man till en hängbro över Rodinsbäcken – ett fint ställe för en liten rast. Vandringen fortsätter längs med bäcken i fjällbjörkskogen och snart kommer man till Marsfjällskåtan där det öppnar sig en storslagen vy över Marsfjällsmassivet. Titta gärna på gamla inristningar i kåtans väggar från tidigare besökare.

Från Marsfjällskåtan kan man göra en avstickare för att bestiga Marsfjällstoppen, som är södra Lapplands högsta. Under vandringen mot Blerikstugan, som är lättsam, går du på ris och gräshedar. På myrarna kan du se arter som kärrspira, svarthö och sileshår. Här finns även möjlighet att se både fjällräv, jaktfalk, järv och många andra arter. Tänk på att du inte medvetet får uppehålla dig närmare än 100 m från ett rovfågelbo eller lya.

I öster ser du hela tiden Marsfjällets fjälltoppar med karga blockmarker som saknar kärlvegetation. Efter ca 4 km når du Djupbäcken, en djupt nedskuren kanjon – som är väldigt markant en bit nedströms – värt en avstickare. Efter ytterligare en bit kommer man till Djupbäckens rastskydd – här är lämpligt att rasta men du får bara övernatta och använda ved i nödsituationer.

Den resterande vandringen till Blerikstugan är mycket lättsam. När det är ca 2 km kvar, på krönet av Fiehteres, öppnar sig en fantastisk vy med Bleriksjöarna, Rissjön och Borkafjället. I västra änden av sjön Övre Bleriken ligger Blerikstugan.

Efter övernattning i Blerikstugan går vandringen västerut mot Svartbäcksdalen. Lite uppför i början men sen är det lättsam vandring. När du lämnar kalfjället efter ca 6 km kommer du ner i Svartbäcksdalen, ett riksintresse för kulturmiljö. Svartbäcksdalen har rikligt med spår av samiska bosättningar. Här finns bland annat stalotomter vid fjällkanten efter Fieteresbäcken. I området finns även kåtatomter, förvaringsgropar, bengömmor och härdar. En stolpbod och kåta ”Tomas Skotts härbre” ligger i närheten av leden. Lite längre ner efter leden kommer man till Tomas Skotts gård vid den s.k. Grankullen. På gården finns flera timrade stolpbodar och ett boningshus. Leden passerar gården (som är privat) och över några myrar.

Myrmarkerna i Svartbäcksdalen togs i anspråk till slåtter under senare delen av 1700-talet. Väster om leden ser man Murfjället och Graipesvare som är ett botaniskt intressant område. Här finns kalkhaltig serpentinberggrund där det bland annat växer fjällnejlika, fjällarv och ängssyra.

Vandringen fortsätter genom vacker björkskog – är det höst kan här finnas kantareller. Tillbaka i Fatmomakke är det verkligen värt att besöka Fatmomakke kyrkstad som etablerades i slutet av 1700-talet och numera är ett kulturreservat.

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Kontakt

E-postadress

Länsstyrelsen Västerbotten

vasterbotten@lansstyrelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Västerbottens Naturkarta

Västerbottens Naturkarta

Öppna detta i appen