Tjäderleksmossen

Aktuellt

2020-> framåt Som följd av den torra sommaren 2018 och angrepp av granbarkborre så står en mängd döda granar i reservatet. Det finns en stor risk att döda granar faller och vi avråder dig från att besöka området vid blåsigt väder.

Längs smal och skumpig grusväg rullar du sakta in i Tjäderleksmossens naturreservat. Här går flera stigslingor genom skog som bitvis är gammal och bitvis yngre. Stora mossklädda stenblock och fallna träd ligger runt omkring dig.

Själva Tjäderleksmossen är egentligen ganska liten. Den ligger nära den norra parkeringen, följ stigen och skyltarna mot tjärdalen en bit. När du närmar dig möts du av doften av skvattram. I mars, när björken har musöron, börjar ett skådespel i gammelskogen. På tallmossen en mycket tidig vårmorgon kan du ha turen att få uppleva tjädrarnas märkliga och lite komiska parningsdans som sjuder av spelglädje. Andra fåglar som du kan få syn på i reservatet är bland annat trana, storlom och tretåig hackspett.

Reservatet berättar också en kulturhistoria. Här och var syns äldre spår från kornas bete i skogen. Gamla kolbottnar vittnar om det träkol man försörjde masugnarna på Länna bruk med.

Terrängen är på många ställen blockrik och knölig. Det tar sin tid att ta sig runt i reservatet, särskilt i östra delen när du vandrar den 1,5 km, långa stigslingan förbi Kansasdalen. Från norra parkeringen går stig upp mot en rast och övernattningsstuga vid Skärsjön. När du närmar dig sjön vandrar du genom lövrik skog och över hällmarker.

Tänk på att särskilda regler gäller i naturreservat, klicka på länken till föreskrifterna för att läsa mer.

Service: Stigslingor, raststuga, torrtoalett, parkering, informationsskyltar

Förvaltare: Länsstyrelsen

Att göra:
 • Naturreservat
Tillgänglighet:
 • Nära parkering
Hitta hit:

Tjäderleksmossen är ett lite hemligt reservat som ligger ca 20 km öster om Uppsala, alldeles före Almunge.

Du kör väg 282 från Uppsala mot Almunge. Det finns inga skyltar mot reservatet från väg 282. För att komma till norra parkeringen svänger du vänster på en liten väg där det står skyltat mot Kvarnmyra. Följ vägen några kilometer, efter ett tag kommer en skylt som visar mot Tjäderleksmossen.

För att komma till södra parkeringen fortsätter du ytterligare en bit mot Almunge och svänger vänster på en liten väg som går under en stor kraftledning, precis där en skylt visar att du kör in i Almunge.

Vill dit
Var där
Kommentera
 • Länsstyrelsen Uppsala län

  Vägen till reservatets västra parkering är nu (2021-05-18) åter farbar efter att ha varit översvämmad tidigare i våras.
  /Länsstyrelsen

  8 månader
 • Daniel Lönn

  Kan någon uppdatera oss om hur det nu (2021-05-12) ligger till med "Vägen till reservatets västra parkering (infart Kvarnmyra)" som tidigare var översvämmad? Är den alltjämt vattenfylld/inte farbar?

  8 månader
 • Anna Jansson

  Jättefint naturreservat med blandad terräng och mycket fin rastplats med övernattningsstuga! Passar perfekt för dagstur eller tvådagars tur!

  ungefär 4 år