Smultronställe Kolarkojan

Hur levde en kolare? Vid Fjällnora har man byggt upp en gammal kolarmiljö. Kom och titta in i kolarkojan! Så här kan det ha sett ut då kolaren bodde här för hundra år sedan, ensam vid sin mila. På fjällnoradagen, som arrangeras första lördagen i september, bygger man upp en mindre modell av en kolmila intill kolarkojan.

Runt om i Upplands skogar har det kolats mycket under flera hundra år. Man höll på ända in på 1940-talet. I Fjällnora har man hittat fyra gamla kolbottnar, men troligtvis har det funnits många fler. Att vara kolare var ett slitsamt och ensamt arbete. Intill milan bodde kolaren ensam i sin koja och vaktade milan så att den inte tog eld.

Tillgänglighet: Stigen från parkeringen fram till Kolarkojan är bred och lättgången. Här kan du promenera med barnvagn. Den övriga sträckan av Kolarstigen är vanlig skogsstig.

Förvaltare: Uppsala kommun

Kolarkojan i Fjällnora är ett av Uppsala läns smultronställen i naturen. Ett smultronställe är ett område med höga natur- och friluftsvärden som är tillgängligt för besökare.

Att göra:
  • Kulturmiljö
Tillgänglighet:
  • Nära parkering
  • Barnvagnstillgängligt
Faciliteter:
  • Smultronställe
Hitta hit:

För att komma till kolarkojan i Fjällora följer du Kolarstigen. Från parkeringen är det 400 m. Kolarstigen fortsätter sen i en tre kilometer lång rundslinga genom Fjällnoras skogar. Upplandsleden passerar också förbi kolarkojan.

Kontakta oss

Upplandsstiftelsen