Kalmarnäs

Från de 30 m höga klipporna som stupar ner mot Mälaren har du fantastisk utsikt över Ekolsundsviken och Norra Björkfjärden. Innanför ligger den trolska skogen som man har lämnat i fred för att den ska få växa och utvecklas på egen hand.

Till Kalmarnäs kan du åka för att komma nära Mälaren, njuta av utsikten och promenera i skogen. Ta gärna med picknickkorgen eller något att grilla. Följ stigarna från parkeringen i norra delen av reservatet för att komma till utsiktsplatsen på Vattunödsberget, grillplatsen eller bäckravinen.

Utsikten på Vattunödsberget är ett av Uppsala läns smultronställen i naturen. Ett smultronställe är ett område med höga natur- och friluftsvärden som är tillgängligt för besökare.

Service: Vandringsstigar, eldstäder, rastplatser, parkering, tillgänglighetsanpassad torrtoalett

Utökad information om anordningar och tillgänglighet i Kalmarnäs naturreservat, i+

Fakta

Förvaltare: Upplandsstiftelsen

Att göra:
  • Naturreservat
Tillgänglighet:
  • Nära parkering
  • Nära toalett
Parkering:

Parkeringen ligger längs vägen, på vänster sida när du kommer fram till reservatet. Härifrån utgår stigarna.

Kommunikationer:

Du kan inte komma till Kalmarnäs med buss.

Hitta hit:

Kalmarnäs ligger vid Mälaren väster om Bålsta.

Med bil: Från E18 vik av på väg 544 vid Bålsta. Följ skyltningen mot Lastbergets kursgård. När du närmar dig Lastberget, efter ca 3 km, ta av vänster mot naturreservatet. En liten bit in ligger parkeringen. Om du kommer in i Bålsta via väg 263 fortsätter du mot centrum och sedan vidare rakt fram tills du träffar på skyltning mot Lastberget.

Kontakta oss

Upplandsstiftelsen