Haga ekbackar

På cykelavstånd från Enköping ligger Haga ekbackar som lockar med sjöutsikt och promenader. Här växer grova sparbanksekar och hassellundar på mark som om våren täcks av blommor, och på hösten av både vanliga och ovanliga svampar.

På 1500-, 1600- och 1700-talet avverkade man böndernas ekar för att använda till skeppsbyggen. Men adelns ekskogar lämnades i fred. Tack vare att Haga ekbackar under i lång tid ägdes av närliggande Haga slott, kan du idag vandra genom ett av regionens största sammanhängande område med ekar.

Reservatet består av två delar, Stora ekbacken och det mindre området Svanvik. Vid Svanvik finns det trädklädda betesmarker medan Stora Ekbacken är mer varierad med både kala berghällar och lummiga lundar.

Haga ekbackar kan du besöka för att promenera alla tider på året. Njut av ekarna och tänk på att du befinner dig i ett reservat, där speciella regler gäller. Här får du t ex inte plocka blommor, men däremot bär och matsvamp. Läs mer genom att klicka på länken till föreskrifterna.

Service: Parkering, stigslinga

Förvaltare: Länsstyrelsen

Att göra:
  • Naturreservat
Tillgänglighet:
  • Nära parkering
  • Nära kollektivtrafik
Kommunikationer:

Busshållplats: Hållingbo vägskäl. Från hållplatsen är det 700 m promenad söderut fram till parkeringen. Tidtabeller hittar du på: www.ul.se

Hitta hit:

Haga ekbackar ligger söder om Enköping.

Från Enköping kör du väg 55 mot Strängnäs. Efter 5 km svänger du vänster där det står skyltat mot P naturreservat. Efter några hundra meter är du framme.

Vill dit
Var där
Kommentera
  • Christopher

    Fantastiskt fina stigar med härligt ljusinsläpp mellan ekgrenarna. Bra fikaplats saknas dock.

    nästan 2 år