Vandring

Upplandsleden, slinga 31:1, Skoklosterslingan

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 14.5 km

Åtgärder

Beskrivning

Start/Mål: Skoklosters slottspark

Underlag: grusväg/skogsväg, delvis ojämn stig

Service: Två rastplatser, vid Österkvarn och Söderskogen

Vatten: nej

Naturtyp: slottsmiljö, blandskog, Mälarstrand

Den här slingan startar vid det pampiga barockslottet Skokloster på Skohalvön. Den leder dig på stig och skogsbilväg ner till byn Måttan där den vänder för att följa Mälarstranden tillbaka till slottet. Skogsvandringen är ganska lätt, medan stigen längs Mälarstranden är kuperad och bitvis stenig. Variationen är trevlig, och det känns lite exklusivt att få vandra längs vatten.

Ledmarkeringarna börjar nära parkeringen och leder dig längs vattnet på östra sidan av slottet. Etappskylten sitter nära det sydöstra tornet. Leden är inte markerad genom parken, utan du följer parkens södra kant så långt du kan tills du når en liten grusväg. Härifrån leds du ut på stig och sen en lång vandring på grus- och skogsväg för att de sista kilometrarna före Måttan återigen vandra på stig. Gårdarna och hagarna i närheten av Skokloster avlöses under vandringen av sammanhängande skog.

Om du snabbt vill komma till bad- och rastplatser följer du istället slingan medsols och går söderut längs vattnet från slottet. Efter en kort skogsvandring går du i kanten av bebyggelsen innan du kommer till badplatsen vid Österkvarn. Före och efter badet får du fin utsikt över Mälaren. Alldeles norr om den officiella badplatsen finns hundbad. Vid Söderskogen finns ytterligare en badplats. Efter en stunds vandring nära vattnet kommer du upp på en höjd som du följer fram till byn Måttan.

Vid slottet finns parkering och busshållplats. Passa på att göra ett besök inne på själva slottet. Följ med på en guidad visning eller besök paradvåningen på egen hand. I parken finns äppelträdgård och lindalléer.

Läs mer om Skokloster slott

Vanliga frågor/FAQ om Upplandsleden

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Kommunikationer

Länsbuss går från Bålsta ut till hållplats Skokloster slott. För bussnummer och tidtabeller, se www.ul.se

Hitta hit

Fågelvägen till Skokloster en dryg mil söder om Uppsala, bilvägen nästan 5 mil.

Kontakt

E-postadress

Upplandsstiftelsen

info@upplandsstiftelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Uppsala läns Naturkarta

Uppsala läns Naturkarta

Öppna detta i appen