Vandring

Upplandsleden, etapp 9, Pansarudden–Kolarmora

Vandring

4 av 5 stjärnor 4,0 (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 8.0 km

Åtgärder

Beskrivning

Underlag: ojämn skogsstig

Start: Pansaruddens naturreservat, norra parkeringen

Slut: Kolarmoraån

Service: Rastplats vid Vällen, vindskydd vid Kolarmoraån

Vatten: nej

Naturtyp: barrskog, sjöstrand

Den här etappen är för dig som vill ut på äventyr över stock och sten, omgiven av frodig grönska. Vandringen går på skogsstig längs med sjön Vällen.

Du startar vid norra parkeringen i Pansaruddens naturreservat. Gör gärna ett besök vid smultronstället glupen Rudbäcken innan du ger dig iväg. Den ligger alldeles nära parkeringen.

Du går till att börja med längs en fin stig i kanten av ett gammalt hygge. När du närmar dig Vällen smalnar stigen av och de kilometer som följer fram till Hallstaviksvägen går genom blockrik terräng, över rötter, under ett grönskimrande tak. Sommartid känns det nästan som att vandra i en djungel. Marken täcks av ormbunkar eller mattor av liljekonvaljeblad. I nästa skikt breder hasselbuskarna ut sina grenar och högst upp vajar högresta granar.

Sjön Vällen ser du glimtar av lite då och då men det är inte helt lätt att ta sig ner till vattnet. Efter 1,5 km kommer du till en rastplats med bänk och eldstad på en liten udde. Passa på att ta en fika här.

En kilometer efter rastplatsen passerar du en gammal kyrkstig. Den har på lokalt initiativ röjts och märkts upp och går från Österbybygge fram till Vällen.

Ytterligare en bit länger fram kommer du till Björnsundets naturreservat. Reservatet saknar stigar och är inte utmärkt med någon skylt. Björnsundet innehåller en storblockig sträcka av Upplandsleden där du ibland kan få ta hjälp av både händer och fötter för att balansera dig fram. En riktig trollskog.

Efter 4,5 km går du över Hallstaviksvägen. Här finns en busshållplats, Kasbol. På andra sidan följer den här etappens enda vägvandring, 1 km längs en liten grusväg.

Från vägens slut är det 3 km kvar till etappmålet vid Kolarmoraån. Här ligger två vindskydd alldeles vid åkanten. Vindskydden är fina att övernatta i. Runt omkring står en tät skog av björkar och andra lövträd.

Vanliga frågor/FAQ

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Underlag

En av Upplandsledens knöligaste sträckor med många stenar och rötter. I övrigt flack terräng

Parkering

Parkering finns vid Pansarudden där etappen startar. Till etappens slut går det inte att komma med bil.

Kommunikationer

Busshållplats finns mitt på sträckan vid Kasbol, där Upplandsleden korsar Hallstaviksvägen.

Hitta hit

Pansaruddens naturreservat ligger 9 km nordost om Knutby. Från väg 288 viker du av mot Hallstavik på väg 661 strax öster om Gåvsta. 2,5 mil senare passerar du över Vällen och ett par kilometer längre fram svänger du höger mot Vällnora och Bennebols bruk. Efter 4 km kommer du till norra parkeringen i Pansaruddens naturreservat.

Kontakt

E-postadress

Upplandsstiftelsen

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner