Vandring

Upplandsleden, etapp 4, Länna–Almunge

Vandring

4 av 5 stjärnor 4,0 (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 10.0 km

Åtgärder

Beskrivning

Underlag: jämn skogsstig, grusväg, asfalt

Start: Kopphagen i södra utkanten av Länna.

Slut: intill Almunge skola, korsningen väg 282 och väg 273

Service: vindskydd och eldstad vid Långsjön, grillplats i södra utkanten av Almunge

Vatten: vid Almunge kyrka, i kranar på kyrkogården maj-okt, samt på toalett dagtid

Naturtyp: blandskog, sjö, jordbruksmark

Här får du en trevlig och omväxlande etapp med vandring genom skog och längs mindre vägar genom mer öppet landskap. Sträckan är till allra största delen lättgången. Du passerar en rastplats med vindskydd vid Långsjön.

Kopphagen i södra utkanten av Länna är en gammal folkpark, här är fint att ta en rast innan du börjar din vandring. Leden följer huvudgatan genom samhället. Länna är en av Upplands många bruksorter. Det som finns kvar av bruket idag är två rader med arbetarbostäder som du ser på en tvärgata in till höger. När du lämnat Länna bakom dig viker leden in på en grusväg som du följer 1,5 km innan det bär av in i skogen. Snart kommer du till en vägvisare där du kan göra en avstickare på 100 m fram till vindskyddet vid Långsjön.

På väg från Långsjön passerar leden över en åker. Skyltar visar att just här är det tillåtet att gå över åkermark. På andra sidan ligger Harparbol lund. Det är ett skogsområde med ädla lövträd som ek, alm, lönn och lind. Det var länge sedan någon brukade skogen och därför står gamla träd kvar och på marken ligger döda stammar som ger livsrum åt mängder av insekter.

Nu följer en fin vandring längs stigar och skogsvägar genom varierande skog. Strax före Hagby gård kommer du ut på en grusväg som slingrar sig fram förbi ängar och hagar.

Alldeles i slutet av etappen passerar du Torslund hembygdsgård. Sista biten går du längs ett motionsspår intill väg 273. En rastplats med eldstad och stockbänkar finns längs stigen. Etappens slut med parkering ligger i korsningen mellan väg 273 och 282, en bit utanför Almunge.

Service i Länna: Restaurangen Länna bruk och Länna macken, som har både mat och liten butik.

Service i Almunge: Mataffär och busshållplats finns 500 m från leden, bortanför skolan. Inne i centrum, 2 km bort, finns också busshållplats, affär och en restaurang.

Vanliga frågor/FAQ

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Tillgänglighet

  • Nära kollektivtrafik Nära kollektivtrafik

Underlag

Till allra största delen en lättvandrad sträcka längs stigar, skogsvägar och grusväg.

Parkering

Parkering finns både vid start och mål.

Kommunikationer

Med buss: Busshållplatsen närmast etappstarten heter Länna bruksgatan. Vid etappen slut finns hållplats Almunge skola, som ligger bakom skolan.

Med tåg: Sommartid kan du komma till både Länna och Almunge med museitåget Lennakatten som går mellan Uppsala och Faringe

Hitta hit

Länna ligger 13 km öster om Uppsala. Från Uppsala kör du väg 282 mot Almunge. Efter ca 13 km kommer du till Länna. Sväng höger mot Kinsta. Efter ett par hundra meter ser du etappstartens parkeringen på höger sida.

Etappen slut ligger i utkanten av Almunge, i korsningen mellan väg 273 och 282. Här finns också en parkering.

Kontakt

E-postadress

Upplandsstiftelsen

info@upplandsstiftelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Uppsala läns Naturkarta

Uppsala läns Naturkarta

Öppna detta i appen