Vandring

Upplandsleden, etapp 19, Skekarsbo–Nora kyrka/Tärnsjö

Vandring

5 av 5 stjärnor 5,0 (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 9.5 km

Åtgärder

Beskrivning

Underlag: skogsstig, grusväg, spång

Start: Skekarsbo

Slut: Nora kyrka

Service: vindskydd med eldstad vid Skekarsbo, Messkog, Österbo och Hagudden. Raststuga vid Österby fäbodar

Vatten: pump vid Österbo fäbodar, tillgänglig året om, tjänligt men oregelbunden provtagning

Naturtyp: älvstrand, barrskog, myr

Etapp 19 kallas också för Kyrkstigen i Tärnsjö. Det är en lättvandrad etapp som tar dig genom ett historiskt landskap som brukats av människor under mycket lång tid. Hundratals år vandrade boende i byar längs Dalälven den här stigen för att komma till Tärnsjö och Nora kyrka. Vandringen går genom ett av Sveriges fem biosfärområden, Nedre Dalälven.

Du startar i Skekarsbo vid Dalälvens strand. Gör gärna ett besök vid det höga utsiktstornet på Skekarsboberget innan du ger dig iväg. Från tornet får du fin utsikt över Dalälven och Färnebofjärdens nationalpark.

Vandringen går till att börja med längs fin skogsstig. Håll utkik efter linnéan med sina små rosa klockor som växer i området. Så småningom kommer du in i tallskog med renlav och vitmossa, hem för hackspettar, tjäder, orre och slaguggla.

Vid Messkog finns en rastplats med eldstad och rastbord, vid en gammal kolbotten och kolarkoja. Efter ytterligare några kilometer kommer du till den idylliska platsen Österbo fäbodar. Hit togs djuren på skogsbete redan under 1200-talet. Här finns en öppen raststuga och vill du kan du låna en roddbåt och ta en sväng på Hundsjön. Intill fäbodarna ligger Nordansjö naturreservat.

På senare tid har flera avverkningar gjorts längs kyrkstigen och när du fortsätter från fäbodarna kommer du in i ett sådant området.

Andra halvan av kyrkstigen går till stor del längs smala skogsbilvägar och grusväg. Mot slutet kommer du fram till den mäktiga kyrkspången över Nordmyran. Spången är 660 m lång och tar dig tvärs över den vidsträckta myren. Vid Österbo, där spången börjar, finns en fin rastplats och ett högt utsiktstorn. Varje år slås gräset på Nordmyran vilket gynnar häckande fåglar som storspov, brun kärrhök och tranor. På andra sidan kommer du till rastplatsen Hagudden som också är entrén till smultronstället Kyrkspången.

Etappen slutar vid Nora kyrka i Tärnsjö.

Service i Tärnsjö: Vandrarhem, mataffär, café

Vanliga frågor/FAQ

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Underlag

Vandringen går längs grusvägar och lättgångna skogsstigar. Spång.

Parkering

Parkering finns vid både start och mål.

Kommunikationer

Till starten vid Skekarsbo finns ingen kollektivtrafik. I Tärnsjö centrum finns busshållplats. Centrum ligger 500 m från etappens slut vid Nora kyrka. För bussnummer och tidtabeller, se www.ul.se

Hitta hit

Kyrkstigen börjar vid Skekarsbo, nordväst om Tärnsjö. För att komma till Skekarsbo kör du in i Tärnsjö och följer huvudgatan (Storgatan) norrut. I utkanten av samhället sväng mot Gäddsjö. Härifrån är det skyltat mot både Kyrkstigen och Skekarsbo.

Kontakt

E-postadress

Upplandsstiftelsen

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner